rss      tw      fb
Keres

Veritas-konferencia - Szakály: alapkövetelmény a tárgyilagosság


MTI 2014. szeptember 25., csütörtök 14:16

A történelmi forrásokhoz és a múlthoz való viszonyt szeretné megváltoztatni a Veritas Történetkutató Intézet, amelynek alapkövetelménye a tárgyilagosság - mondta Szakály Sándor történész, az intézet főigazgatója Budapesten csütörtökön a „Megszállástól megszállásig. Magyarország a nagyhatalmak szorításában 1944-1949” című tudományos konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón.

Szakály Sándor tájékoztatása szerint a jövő hétfői konferencia célja a legfrissebb kutatási eredmények bemutatása, újszerűségét pedig az jelenti, hogy először szemléli történeti egységben Magyarország német és szovjet megszállásának kérdését.

A kormány által tavaly ősszel létrehozott és ez év elejétől működő intézményt ért bírálatok kapcsán a főigazgató szóvá tette: úgy minősítik a Veritast, hogy meg sem kérdezik az ott dolgozókat, és olyanok vetnek fel történelemhamisítást, akik korábban maguk követték el azt.

A történész sem tévedhetetlen, de ha létrehoznak egy intézetet, nem szabad rögtön arra gondolni, hogy a történelem eltorzítására jött létre - tette hozzá Szakály Sándor. Megjegyezte azt is, hogy minden tudományos műhellyel szívesen felveszik a kapcsolatot, a hétfői konferencia előadóinak névsora is azt jelzi, hogy nem a szimpátia, hanem a tudományos, szakmai teljesítmény volt a meghívás alapja.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Veritas tanácsadó testületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a viharok között született intézetnek nem feladata, hogy elfogultsággal közelítsen az ország történelméhez, sokkal inkább, hogy helyrebillentse a szemléletet, és valós képet adjon a múltról, ugyanis torzított történelmi nézet vált uralkodóvá Magyarországon a második világháború után.

A csodás és egyúttal viszontagságos történelem tárgyilagos, elfogultságok, előítéletek nélküli bemutatása a fontos, mert - mint mondta - „históriás nép” a magyar.

A Parlamentben szeptember 29-én sorra kerülő, Veritas által szervezett egész napos rendezvénynek a második világháború utolsó szakaszában bekövetkezett német, majd azt követő szovjet megszállás a témája. A program szerint köszöntőt tart Boross Péter, megnyitja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, előadást tart többek között Romsics Ignác akadémikus, Szakály Sándor, Zinner Tibor, a Veritas kutatócsoport-vezetője, Pető Andrea, a Közép-európai Egyetem docense és Baráth Magdolna, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője.

Az előadásokon szó lesz többek között a korszak nagyhatalmainak politikájáról, az 1944-es megszállást végrehajtó német csapatok és a Magyar Királyi Honvédség ellenállásának esélyeiről, a német megszállás magyarországi zsidóságra gyakorolt hatásáról, a magyarországi zsidóság 1944-1947 közötti vagyonvesztéséről, a Szálasi-féle nyilas-hungarista hatalomátvételről, a világháborút követő új hatalom kiépítéséről, a politikai rendőrségről, valamint a szexuális erőszak és a megszálló seregek témaköréről.

A Veritast alapító kormány szerint az intézet feladata „a nemzeti összetartozás erősítése, a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes, a mai kor elvárásainak megfelelő, multidiszciplináris szemléletű, kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű és a nemzettudatot erősítő jellegű feldolgozása, a közösségi emlékezet és a reálisan megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása”.

Az intézeten belül három kutatócsoport alakult, a dualizmuskori (1867-1918), a Horthy-kori (1918-1945) és az 1945 utáni (1945-1994). A 26 fős intézetnek 17 tudományos munkatársa van.