rss      tw      fb
Keres

Pregitzer Fruzsina nem kívánatos Kaliforniában




A Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház előadóestet hirdetett szeptember 27-re, amire Pregitzer művésznőt hívták meg, akinek produkciói az interneten is fellelhetők. Úgy tűnik, hogy ő a magyar szélsőjobboldal egyik üdvöskéje. Wass Albert Patkányok Honfoglalása című írását olyan meggyőzően tolmácsolta, hogy a videót számos jobbikos és hungarista portál is terjeszti. Sok tízezren látták, a YouTube-on már százezer fölött van a nézettsége.


A Magyar Ház szorosan együttműködik a magyar kormánnyal, Dr. Kálmán László Los Angeles-i főkonzul mindjárt a kinevezését követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Egyesült Magyar Házat stratégiai partnernek tekinti.


Az Egyesült Államokban Wass Albertet fasiszta háborús bűnösként tartják számon, s ez a kongresszusi jegyzőkönyvben is olvasható. Ben Cardin szenátor külön hangsúlyozta Wass bűnösségét. Számos amerikai politikus korábban levélben figyelmeztette Orbán Viktort, hogy háborús bűnösök népszerűsítése elfogadhatatlan.


1944-ben 45 rejtőzködő zsidót találtak a nagyváradi gettó egyik földalatti helyiségében. Ott bujkáltak, megpróbálták elkerülni a biztos halált, a deportálást Auschwitzba. Wass Albert a kolozsvári Ellenzék című lapban ekkor jelentette meg „A patkányok honfoglalása” című meséjét.


Figyelmeztetés volt ez a kolozsvári zsidóknak, akiknek deportálása éppen akkor kezdődött. Meséjében a zsidókat rejtőzködő, mindent elpusztító, szaporodó „patkányokhoz” hasonlította, akik ellen kitartóan küzd a becsületesen dolgozó gazda. Az írás, tanulsága az, hogy a trükkösen bujkáló patkányokat mindenképpen el kell távolítani.


A mese antiszemitizmusát sokan elemezték, többek között Ágoston Vilmos Az Újkor szobra című cikkében, sőt, még a Médiatanács egyik 2011-es határozata is antiszemita propagandának tartotta.


Úgy tűnik, hogy Pregitzer művésznő minderről nem hallott, mert néhány napja egy Recsken tartott megemlékezésen Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének jelenlétében újra népszerűsítette Wass írását. „És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük” – a zárómondatot nagy taps fogadta.


Sokunkat felháborított Amerikában, amikor nyilvánosságra került Pregitzer meghívása. Az angol nyelvű Hungarian Free Press portálon a Los Angeles-i Magyar Ház elnöke, Pereházy Miklós azzal védekezett, hogy tudomása szerint nem szerepelnek „megkérdőjelezhető” vagy „problematikus” darabok a művésznő tervezett műsorában, s erről egy színész barátja, Pankotay Péter biztosította őt.


A kaliforniai magyar Főkonzulátus is hirdeti a rendezvényt.


Pregitzer Fruzsina fellépése Amerikában elfogadhatatlan. Olyan színészre, aki hajlandó rasszista és antiszemita írásokat is előadni, itt nálunk nincs szükség. A Los Angeles-i Magyar Ház időzítése ráadásul provokatív, mert a műsort éppen a zsidó újév, a Rosh Hashana utáni hétvégére időzítették.