rss      tw      fb
Keres

Szőke Nő hozzászól az antirasszista díjhoz

A Parlament Felsőházi termében átadták a Radnóti Miklós Antirasszista Díjat.

Átadta az országgyűlés alelnöke, Mandur László (férfi) és a MEASZ elnöke, Hanti Vilmos (férfi).

Átvette a Klubrádió nevében Bocskay Zsolt (férfi), Gerenday Károly igazgató (férfi), Andrassew Iván publicista (férfi), a Magyar Narancs szerkesztősége nevében Bojtár B. Endre (férfi), dr. Ormos Mária (nő!), Ranschburg Jenő pszichológus (férfi), Závada Pál író (férfi), Ladányi János szociológus (férfi). A rendezvény házigazdája Kálmán Olga újságíró volt (nő!).

Mint látható, egy ilyen eseményen nők már nemcsak háziasszonyok lehetnek, hanem –egyetlen kivételként – a díjazott szerepében is felkerülhetnek a listára, persze csak ha olyan, nagy múltú szakma képviselői, mint amilyen a történészi szakma. Az ehhez képest ifjonti szakmák női gyakorlói, mint amilyenek a rádiósok, publicisták, pszichológusok és szociológusok, egyelőre ne ábrándozzanak arról, hogy méltányolják antirasszista munkásságukat. Az antirasszista írónők hiányát az időfaktor alapján nem tudom megmagyarázni, ezen a ponton átmentem Szőke Nő-be.

S mint ilyen, természetesen őszintén gratulálok a díjazottaknak, de náluk is sokkal erőteljesebben gratulálok a díj átadóinak, akiknek a negatív diszkriminációt érintő téma kapcsán ismét sikerült végtelen otthonosságot, a megszokottság és a változtathatatlanság levegőjét belopniuk az életünkbe. Örül az ember lelke, ha még egy antirasszista díj átadásakor is a jól ismert arányokat látja viszont, és végre ismét alávetheti magát a férfidominanciának. Megértheti, hogy ez aztán tényleg a férfiak ügye. Magam sem szeretnék ablakot nyitni, és új levegőt beengedni ebbe az akolmelegségbe, ahol a férfiak eddig is oly sikeresen harcoltak a rasszizmus ellen.

Már csak azért sem, mert akkor a frissességgel bejön a különböző tereken szónokló, eddig csaknem húsz százalékos népszerűséget elérő nácik hangja. És annyira, de annyira illúzióromboló, ahogy az a Morvai Krisztina nevű nő a vele hősleg szembeszálló férfiak farkincáiról beszél!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!