rss      tw      fb
Keres

Bill Clinton a hatalom- és pénzéhes Orbánról
Az Egyesült Államok volt elnöke, Bill Clinton az egyik legnépszerűbb amerikai talk-show-ban, a Daily Show-ban volt vendég szeptember 18-án. Arról beszélt, hogy valóban szétesőben van-e a világrend vagy túlzottak az erről szóló vélekedések. Orbánt – név nélkül – úgy emlegette, mint olyan fickót, aki örökre hatalmon akar maradni és pénzt csinálni.Clinton szerint valóban van szétesés, de a trendek ígéretesek. Majd arról a három modellről beszélt, amely ma a világ feletti hatalomért küzd.


Alapjában három modell uralja a világot. Van a vállalkozói, nem kormányzati modell. Van a tekintélyelvű kapitalizmus-modell, azaz Oroszország és másként ugyan, de Kína, és a modell vonzó az olyanok számára is, mint a magyar miniszterelnök.”


A [magyarok] sokat köszönhetnek Amerikának… ő [Orbán] most mégis azt mondta, szereti a tekintélyelvű kapitalizmust. Azt mondta, sohasem akar kiszállni a hatalomból. Az ilyen fickók rendszerint örökre hatalmon akarnak maradni és pénzt csinálni.”


És végül ott van a demokrácia-modell. Ha ez a modell működni akar, inkluzívnak [befogadónak] kell lennie. Az egyetlen dolog, amely valóban sokat tett a modern világért, az együttműködés, hogy különféle emberek összejöttek, és ki-ki hozta a saját hozzáértését.”


Clinton emellett arról beszélt, miért kétélű fegyver az információs technológia és a közösségi média (például mert az Iszlám Állam a közösségi oldalakon toboroz önkénteseket). Közölte, támogatja Obama tervét, hogy kiképez és felfegyverez szíriai lázadókat, illetve hogy Irakban szárazföldi csatát nem nyerhetnek, de segíthetik az iraki kormányt – amelyben most már vannak mérsékelt szunniták is –, hogy legyőzze a szélsőségeket.