rss      tw      fb
Keres

Orbán: egyharmadával biztosan csökkennek a törlesztőrészletek az elszámolási törvénnyel


MTI 2014. szeptember 12., péntek 8:33

A bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Miután az a pénz, amit a bankok tisztességtelenül elvettek, visszajár, ez a legtöbb esetben úgy fog történni, hogy a még fennálló tartozást ennyivel csökkenteni fogják, tehát az emberek adóssága is radikálisan csökkenni fog ennek következtében” - magyarázta a kormányfő. Hozzátette, ahhoz képest, milyen bonyolult kérdésről van szó, gyors megoldás várható, „ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása”. Azt szeretné - mondta -, ha 2015. július 1-jén már csak „véletlenszerűen” akadna olyan hitel, amely esetében még nem zajlott le az elszámolás.

Orbán Viktor megjegyezte, az elszámolási törvényjavaslat pénteken kerül nyilvánosságra, ami után szerinte „egy ország fog osztani, szorozni", hiszen egyenként kell újraszámolni minden hitelszerződést.

A bankok pedig ki fogják fizetni ezeket az összegeket - folytatta -, és „ha nincs ennyi most a bankokban, akkor majd a tulajdonosaik be fogják oda tolni ezeket az összegeket, hogy a bankok továbbra is működhessenek és egyben a bírósági ítéleteket is teljesítni tudják”.

Értékelése szerint a magyar gazdaságtörténetben példátlan, hogy a kormány és a parlament „a tisztesség logikája” alapján teljes egészében átvilágítson egy „az emberekkel szemben tisztességtelen pénzügyi manőverrendszert", és elszámoltassa a bankokat. „Olyan még nem volt, hogy egyszer csak valósággá váljon az, hogy tisztességtelennek lenni rossz üzlet, tisztességesnek lenni meg jó üzlet” - fogalmazott.

A miniszterelnök azt is mondta ugyanakkor, hogy a modern pénzügyi rendszerben a bankok nélkülözhetetlenek, és ha „jól kezelik” őket, akkor a gazdáságnak áldás a létezésük. „Ha eljön a fair bankok korszaka, akkor ők nagy mértékben segítik a gazdaságot, ezen keresztül segítik az embereket” - emelte ki.

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta, ez továbbra is cél, „el akarjuk tüntetni a devizahitel-rendszert, mert ez meggyötri az embereket, kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket”. Ám ezek a tárgyalások még el sem kezdődtek, „ez egy másik történet” - jelezte.