rss      tw      fb
Keres

Akarattya így akarja
A Balaton északi partján fekvő község, Akarattya lakóinak döntése alapján két éve levált Keneséről, mivel úgy gondolták, a nagyobb település aránytalanul többet vett ki a közös kasszából. Az őszi polgármesterválasztáson a falu Matolcsy György jegybankelnök feleségét kívánja megválasztani polgármesternek. A házaspárnak nyaralója van a településen, a két község szétválásának ügyében is segítettek a helyieknek. Ahogy a helyi polgárok megejtő naivitással elmesélik a sajtó képviselőinek, arra számítanak, a férj révén komoly támogatásokhoz juthatnak.


A dologról megkérdezték magát a jegybankelnököt is, aki nem értette, hogy „egyesek még azt is számon kérik tőlünk, miért segítettünk a népakarat érvényre juttatását”.


Apróság ez az akarattyai ügy a bankelnöknek, nem is csoda, hiszen az utóbbi hetekben több, száz milliárdos nagyságrendű döntést hozott. Csak az 200 milliárdba kerül mindannyiunknak, hogy Matolcsy úr a „meghaladott neoliberális közgazdasági iskola tévedései” helyett a saját csalhatatlan tanainak terjesztésére gründol felsőoktatási intézményhálózatot.


Ehhez képest csakugyan apróság az, amire az akarattyaiak számíthatnak. Azon sem ütközik meg senki – sem a helyiek, sem az érintett bankelnök –, hogy úgy szeretnének többet kapni, mint a szomszéd települések, hogy fontos ember feleségét választják meg polgármesternek. Rokonok országa vagyunk, már Móricz megírta.