rss      tw      fb
Keres

Egy vers utóélete„Na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen”
(Erdős Virág)A magyar társadalom válaszokra vár. Legalább is az értelmesebb, az oktatási rendszer által nem kellően elhülyített része. Például arra a kérdésre, hogy mi értelme volt a rendszerváltásnak. A kétharmad árnyékában arra is, hogy a rendszer változott vagy csak a szereplők.


Meg arra is választ vár, hogy mit kezd a politikai elit azokkal, akikről Erdős Virág megindító verse szól. A négymillió szegénnyel, a millió fölötti mélyszegénnyel, meg a milliós szám felé közelítő cigány honfitársainkkal. Na meg a hajléktalanokkal.


Kellemetlen, kényelmetlen kérdések. Büdösek. Ezek elől megyünk át az utca másik oldalára.


A keresztény jobboldalnak megvan a válasza. A második embertől. „Akinek nincs semmije, az annyit is ér….”. Persze, tudjuk, nem mindenki oszthat trafikokat, állami földeket, áfamentes játékkaszinó-koncessziókat, vagy nem mindenki fér hozzá a magánnyugdíjpénztárak, takarékszövetkezetek vagyonához, de akkor is. Valamihez csak hozzáfér! Azt a nincstelen hárommilliót meg, aki annyit is ér, sajnos az útszélén kell hagynunk. (Bogár László). Ők nem férnek bele a nagy-nagy Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, tehát nem is részei a magyar nemzetnek. Rontják az átlagot. Ki velük! (Az csak árnyalja a képet a keresztény jobboldal értékvilágáról, hogy az inkriminált mondattól senki sem határolódott el, sőt kimondójának pályája töretlenül ível felfelé.)


Az ellenzék legutóbb cigányügyben tette le Miskolcon a garast. Megtalálta Miskolc pásztorát (Krémer Ferenc). A szigorítást üzeni, a megoldás felé törekvés látszatát még véletlenül sem keltve. Persze mit várunk attól az ellenzéktől, amelyik a státuszért minden elvet felad. Elfogadja a törvényesített csalást magába foglaló, a vereségét garantáló új választási törvényt, csodálkozik, hogy többek között ezért is ronggyá verik, majd az új országgyűlésben felesküszik a kétharmad alaptörvényére. Mert mégis csak jobb belül, mint kívül. Nem zavarja, hogy a kétharmad meg a vezér naponta mossa fel velük a padlót, maradnak a parlamentben, ezzel is legitimálva a kétharmadot. Weimar-szindróma. Az egyetlen értelmes, adekvát választ a szegénység kezelésére, Bánfalvi és munkatársai válaszát negligálja. Nem vesz tudomást és nem beszél róla. Valószínűleg nem is érti, érdekei ellen valónak tartja.


Ezek nem válaszok. Ezzel a négymillióval nem törődik egyik oldal sem. Pedig ők is embernek születtek. Nekik is csak egy, gyorsan múló és megismételhetetlen életük van.


Azzal a közhellyé minősült, üres válasszal, hogy a jó szegénypolitika alapja az erős gazdaság, ne hülyítsük tovább egymást. Ugyanis a politikai elit egyetlen általuk értelmezhető feladata az újraelosztás feletti rendelkezés. Nem a közös torta méreteinek növelése, hanem az elosztás pillanatnyi érdekek szerinti átszerkesztése az érdeke.


Tehát a magyar társadalom negyven százalékát mélyen érintő kérdésére, a szegénység terjedésére a politikának nincs vagy csak rossz válasza van. A mindenkori szociálpolitika sok pénzből, nagyon drágán szétosztva, nagyon rosszul felhasználva, csak a szegénység bővített újratermelésére képes.


A jó válasz hiánya a politikai struktúra eredménye. Az értékelvűnek hazudott, de kizárólag a politikai elit érdekeit szolgáló rendszer elérkezett a falig. Nincs tovább. A falon túl csak emigráció vagy kollektív szellemi és anyagi leépülés van. Aki a szellemi leépülésben kételkedik, nézze meg, hogyan növekszik a Jobbik fasisztoid elveinek társadalmi elfogadottsága. A magyar nemzet szellemi és morális leépülésének legékesebb bizonyítéka.


De vajon a magyar társadalom kétötödét súlyosan érintő kérdésekre a közgazdász társadalomnak van-e válasza? Kornai Jánosnak volt és van. Bokrosnak volt és van. Életműve, a végletekig leegyszerűsítve, a reformok kritikus tömegéről szól. De egyikük sem képes a pillanatnyi szociális bajokra azonnal ható választ adni. A többieknek az elemző munkán kívül nem nagyon van válaszuk, habár a közgazdaságtan alapvetően leíró tudomány. Abban a közgazdászok döntő többsége azonos platformon van, hogy a Bánfalvi-féle „LÉT-pénz” bevezetése nem kivitelezhető, nem finanszírozható, közgazdaságilag nonszensz és értelmezhetetlen, rendszerbe nem illeszthető „látszatmegoldás”. Abban igazuk lehet, hogy az ő rendszerükben nem értelmezhető, de akkor érdemes lenne a rendszeren kívül vagy más – szociális és/vagy társadalmi – rendszerekben megkísérelni az értelmezést. De csak az új vagy a más gondolatok elutasításában nagy az egyetértés.


Aki következetesen érzékeny és fogékony a társadalom növekvő széttagolódására, az Ferge Zsuzsa és munkatársai.


De nézzük, mi a helyzet a nem szakértelmiség viszonyával a fenti problémákhoz. A helyzet nem rózsás. A ballib értelmiség igen fogékony a demokráciadeficitre, megtanulta hibátlanul leírni a fékek és ellensúlyok hiányának várható következményeit, de úgy általában, a négymilliót illetően hallgat. Nem akar sem beszélgetni, sem vitázni. Szinte szó és reakció nélkül hagyja Tölgyessy kitűnő elemzését – többek között a társadalmi egyezségek felrúgásáról és az értelmiség szellemi leépüléséről –, nincs vita, nincs ellencikk, úgy általában semmi sincs. Szellemi nihil van. Hallgatás. Holokausztügyben – nagyon helyesen – mindig van hangos vélemény, de a miskolci kitelepítendő cigányok ügyében, tisztelet az elenyésző kivételnek, nincs. Mintha a demokrácia és annak deficitje a cigányoknál véget érne.Fotó: nol.hu

Sajnos a kitűnő versnek sincs utóélete. Nincsenek válaszok, hallgatás van. Vagy a költőnő talán megelőzi korát? Érzékenyebb a szegénységre, a nyomorra? Biztosan. De az ő dolga csak annyi, hogy kérdéseket tegyen fel. Isten ments, íróktól és költőktől a politikában!


A válaszokkal a társadalom és az általa választott politikai elit adós. Amíg nincsen válasz, ajánlom az érintetteknek, a tízmillió magyarnak olvassa újra a verset. Naponta. Hátha lesz aki megokosodik a kortárs által elénk tartott tükör rémisztő valóságától.Herényi Károly, volt MDF-es politikus
(Fotó: ATV.hu)