rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Lengyelország a NATO-csúcs előtt nem dönt esetleges ukrajnai fegyverszállításról


MTI 2014. augusztus 26., kedd 17:10

Ukrajna több uniós országhoz intézett fegyverszállítási kérést, Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter azonban cáfolja, hogy ilyen megkeresés érkezett volna hivatalába. A lengyel kormány a témát a NATO szeptemberi newporti csúcstalálkozójáig elnapolja a TVN24 hírtelevízió keddi tájékoztatása szerint.

A hírtelevízió hétfő este tette közzé azt a hivatalosan meg nem erősített hírt, hogy Ukrajna még az orosz-ukrán konfliktus elején azzal a kérdéssel fordult az Európai Unió országaihoz, köztük Lengyelországhoz, hogy fegyverszállítással támogassák. A TVN24 hírportálja megjegyzi, hogy ezt korábban az Ukrajnára vonatkozó uniós fegyverkereskedelmi embargó akadályozta, amelyet csak július 16-án helyezték hatályon kívül Ukrajnával szemben.

Siemoniak miniszter TVN24 hírére úgy nyilatkozott a Twitteren, hogy sem a lengyel védelmi minisztériumba, sem a kormányhivatalba, sem a lengyel Nemzetvédelmi Hivatalba (BBN) nem futott be eddig ilyen ukrán kormány kérelem.

Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő kedd délután közölte, hogy a kétoldalú szerződés keretében Lengyelország az idén egyelőre 20 millió zlotyt (4,8 millió eurót) szán az Ukrajnának nyújtandó humanitárius segítségre. A védelmi tárca a napokban 320 tonnányi segélyt szállít Ukrajnába, főleg matracokat, pokrócokat s élelmiszert.

Mieczyslaw Bieniek vezérezredes, a NATO Transzformációs Parancsnokság parancsnokának volt helyettese kedden a TVN24-nek nyilatkozva leszögezte: „semmilyen, fegyverszállítással kapcsolatos döntés nem lesz a szeptember eleji newporti NATO-csúcs előtt”. A tábornok úgy vélte, az orosz szakadárok ellen harcoló ukrán alakulat felfegyverzése a konfliktus kiélezéséhez vezethetne.

Több lengyel politikus viszont - politikai irányultságtól függetlenül - valamint biztonsági szakértők is támogatóan nyilatkoztak a lehetséges fegyverszállításról. Roman Polko tábornok, a Nemzetvédelmi Hivatal, valamint a lengyel Különleges Erők legelitebb, GROM nevű egységének volt parancsnoka a Radio TOK FM-nek kijelentette: „Ukrajna egy független, saját hadseregét építő, más országokat nem támadó állam. Csodálkozom, hogy csak a NATO-csúcson kérdeznénk meg, szabad-e Ukrajnának fegyvert szállítani. A franciák Oroszországot fegyverzik fel anélkül, hogy ennek a jóváhagyását kérnék.”

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/general-dozbrajanie-ukrainskich-sil-nakreciloby-spirale-wojny,462073.html http://www.tvn24.pl/tvn24-biznes-i-swiat-ukraina-prosi-polske-o-bron-rzad-czeka-z-opowiedzia-do-szczytu-nato,461911,s.html http://m.tokfm.pl/Tokfm/1,109983,16530154,Gen__Polko__Rosyjskie_dywizje_nie_wkrocza_do_nas_.html