rss      tw      fb
Keres

Magyar ázni, magyar ázat
Varga Mihály képviselő
2. választókörzet


Tisztelt Képviselő Úr!


Ön országgyűlési képviselőm, néhány hónapja kezet is ráztunk a Fény utcai piacon. Virág és növénymagvakat, valamint egy narancssárga csokoládészívecskét is kaptam Öntől. Én magam egy szerény képességű medve vagyok, aki főállásban méhész és méztermelő. Ön a nemzetgazdasági miniszteri posztot tölti be a felelős magyar kormányban. A minap az egyik online portálon az Ön által vezetett minisztérium közleményét olvastam, amely az RTL Klub gyarmatosító praktikáit leleplezve és az elkerülhetetlennek bizonyult reklámtörvényt magyarázva alábbi módon konkludál:


A reklámtörvényre pontosan azért van szükség, hogy senki ne tudja elkerülni az adófizetést Magyarországon. A törvénynek köszönhetően bezárul minden kiskapu az adóelkerülők előtt, megakadályozva, hogy nyereséges médiacégek fiktív veszteségekre hivatkozva kibújjanak az adózás alól.”


Ezt Önök a magyar nyelven írták le, a magyar emberek számára, bizonyára azért, hogy a német is értsen belőle. De én, mint igen szerény képességű magyar medve, nem egészen értem, hogy egy fiktív veszteségekre hivatkozó kisstílű adóelkerülő átlátszó praktikái miatt miért kell egy egész ágazat szereplőit kukoricára térdepeltetni. Ez olyan, mintha a német méztermelő medve valamilyen fiktív, romlott mézet állítana be veszteségként a jövedelemadó-bevallásába, ezzel eltüntetve adóköteles jövedelmét, és erre fel a magyar embereket védő magyar kormány az egész méztermelő társadalmat megadóztatja, ráadásul nem a jövedelem, hanem a teljes árbevétele alapján. Ez nem fér be az én buksi fejembe. Miért nem az történik, hogy az Ön minisztériuma alatt működő NAV megvizsgálja a német medve adóbevallását, kimutatja, hogy miért és mennyiben fiktívek azok a veszteségek, amelyre a német medve hivatkozik, és ha ez sikeres, márpedig miért ne lenne ez sikeres ujjgyakorlat a magyar finánc számára, akkor a törvény szerint megbünteti az adócsaló medvét. De azért, mert egy – ráadásul német – medve adóelkerülő, és nem fizet jövedelemadót, nem kellene a Fekete erdőtől a Fekete tengerig fellelhető valamennyi méhészt és méztermelőt az árbevételükre kiszabott adóval terhelni. Ez az én szerény meglátásom. A közteherviselést már az 1848-as bársonyos forradalom során kivívták eleink. Az történelmi alkotmányunk veretes vívmányainak egyike. A közteherviselés nem azt jelenti, hogy a köz tetszés szerint viselje a terheket, hanem azt, hogy mindenki lehetőségei és képességei szerint járuljon hozzá a köz terheihez. Aki pedig csal, azt nyakon csípik, de ha egy imposztor félrelép, nem mindenki nyakába raknak még nagyobb terhet.


Persze az is lehetséges, hogy a reklámadóból származó bevételből lehetne fedezni az Andy Vajna kaszinóinak nyújtandó adókedvezményt, miként azt egy magam fajta medve a minisztériumának másik közleményéből és magyarázatából volt képes kikombinálni. Hiszen ezen magyarázatuk szerint a Vajna-kaszinókból fizetett adók, hacsak nem lépnek fel ezen a fertályon is fiktív vagy nagyon is kézzel fogható (ám a köz számára nem látható kofferekben szállított) veszteségek, az Ön szavai szerint „jelentős mértékben hozzájárulhatnak majd a központi költségvetés bevételi oldalának erősítéséhez, így az olyan kiemelten fontos társadalmi célkitűzés, mint a szociális gyermekétkeztetés finanszírozáshoz is.” Ez a magyar beszéd és a magyar ázat.


Amúgy egyébként, ahogy fokozatosan ízlelgetem sajtóközleményeiket, amelyek rendre ilyen magyarázatokkal végződnek, úgy látom, hogy ebben a mai modern narancsnyelvben a magyaráz szónak markáns nyelvújító jelentést adtak. A magyarni mellett, amelyet Örkény István és Esterházy Péter írók töltöttek meg jelentéssel, most Önök a „magyar ázni” kifejezést teremtik meg igen nagy leleménnyel. Ez a magyar áz lényegében azt jelenti, hogy valami bődületesen ostoba és orbitálisan hazug dolgot kell mondani indoklás gyanánt a magyar embereknek. Mert Önök szerint ebből ért a magyar ember, ezt kívánja a magyar nemzet. A magyar ember ugyanis jól tudja, hogy a bődületesen ostoba és orbitálisan hazug magyarázat azért született, hogy végső soron a magyar emberek érdekeit védje ebben vad és ellenséges világban. Azt hiszem, ebben tévednek: legalább is mi, magyar medvék, a magunk részéről maradnák a közteherviselés 48-as hagyományánál, és nem engedünk a 48-ból.