rss      tw      fb
Keres

Megindul az adósságrendezési eljárás Esztergomban

MTI 2010. november 25., csütörtök 20:02

Adósságrendezési eljárást kell indítani az esztergomi önkormányzatnál - a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság csütörtöki határozata a Cégközlöny internetes oldalán olvasható.

Tétényi Éva (független) polgármester kedden kérte a bíróságtól az adósságrendezési eljárás megindítását a város 90 napon túli tartozásai miatt, és megvétózta a fideszes többségű képviselő-testület határozatát, amely arra utasította, hogy további hitelekből fizesse ki a lejárt adósságokat.

Az adósságrendezés szabályai szerint innentől csak alapfeladatokat láthat el az önkormányzat; ebbe nem tartozik bele az önkormányzati képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának kifizetése.

A bíróság pénzügyi gondnokként a budapesti székhelyű CONT(Ó)-ROLL Kft.-t jelölte ki, és felhívta az önkormányzat hitelezőit, hogy követeléseiket 60 napon belül a pénzügyi gondnoknak jelentsék be, ennek elmulasztása esetén azokat csak az adósságrendezési eljárás jogerős befejezését követő két év eltelte után érvényesíthetik.

Tétényi Éva korábban ismertette, hogy 1,2 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió, az újszülötteket támogató Szent-Miklós Alapra 610 milliós lombard hitelt jegyeztettek be, továbbá 190 milliót nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladott az előző városvezetés.

A csütörtök este kezdődött képviselő-testületi ülésen Meggyes Tamás (Fidesz), korábbi polgármester azt mondta, hogy "150 millió forintos lejárt tartozás miatt csődeljárást kérni törvénytelen joggyakorlás, a város tönkretétele, és ezért Tétényi Évának valamikor felelnie kell (...) legyen szíves előterjesztést készíteni, arról, kit hogyan akar tönkre tenni." Felszólalását füttykoncert és bekiabálás követte, mert a városháza előtti téren mintegy 500 ember kivetítőn követi a tanácskozást, többen mécseseket gyújtottak a független polgármester melletti szimpátiájuk kifejezésére.