rss      tw      fb
Keres

Libikóka

Előzmények:
– Mihancsik Zsófia: A volt miskolci rendőrkapitány a „baloldal” közös polgármesterjelöltje
– Krémer Ferenc: Utat vesztve – Megjegyzések a Pásztor-ügyhöz
– Herényi Károly: Egy embertelen ország
– Andor Mihály: Rögtön az elején
– Gyurcsány Ferenc: Pásztor Albert jelöléséről
– Debreczeni József: Pásztor Albert mellett
– Varga Andrea: Nyílt levél az Együtt-PM politikusaihoz és a baloldali liberális értelmiséghez
– Simkó János: A felelősség szabadsága
– Szigetvári Viktor: A tiszta beszéd fontosságáról
– Herényi Károly: Még egyszer a Pásztor ügyről, avagy javul-e a miskolci cigányok helyzete, ha ő lesz a polgármester
– Bari József: Nyílt levél a DK-hoz és a baloldal szimpatizánsaihoz
– Krémer Ferenc: Miskolc Pásztora
– Lánczos Vera: A Pásztor-ügy, ellenfényben
– Krémer Ferenc: Felhívás a demokratikus pártokhoz és a demokratikus közvéleményhez
– Erős Ferenc: A Pásztor Albert-ügyhöz
– Mihancsik Zsófia: Galamus-vélemény és személyes vélemény
LE


A DK miskolci szervezete támogatja Pásztor Albert polgármester-jelöltet.


(A hír hallatán felszisszentem, de a DK-ról szerzett addigi ismereteim alapján bíztam benne, hogy megtalálják a kivezető utat ebből az identitásukat veszélyeztető csapdahelyzetből.)FEL


Úgy tűnt, hogy megtalálták. Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy bizalmat kell szavazni Pásztor Albertnek, mert ízig-vérig demokrata. Rendőrkapitányként volt ugyan néhány rossz mondata, de egyrészt megbánta, másrészt nem úgy gondolta. Hinni kell neki! Ennek kissé ellentmondva Debreczeni József arról értekezett, hogy azok a bizonyos mondatok nem is rosszak, csak rosszul értelmezték őket. Egyébként személyesen ismeri a volt rendőrkapitányt, és a rasszizmusnak még az árnyéka sem vetülhet rá. A miskolci illetőségű Varga Andrea azzal érvelt, hogy városában „olyan problématömeg halmozódott fel”, hogy Pásztor Albert polgármesteri jelölése „az egyetlen esély arra, hogy megállítsuk az egyre veszélyesebb folyamatokat”. Mind a hárman osztják azt a véleményt, hogy Pásztor Albert meg fogja oldani a cigány és nem cigány lakosok együttélési problémáit.


(Minthogy a magyar politikai palettán a DK-n kívül jelenleg nem látok szavahihető pártot, és mivel az ember nehezen adja föl a reményt, elfogadtam érvelésüket. Egy kicsit ugyan zavart, hogy Pásztor Albert programjáról semmit sem hallottam. Nem mondta el, hogyan akarja megoldani a Miskolcon fölhalmozódott problématömeget.)Gulyás Márton és a táblája – Móricz-Sabján Simon/Népszabadság


LE


A Demokratikus Koalíció 2014. július 12-i rendezvényén Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője felmutatott egy táblát, amelyen az állt: „Cigányozás helyett baloldali megoldást!”. A közelében állók kitépték a kezéből a táblát, őt pedig többször megütötték. Gulyás Márton végül a biztonsági őrök gyűrűjében hagyta el a rendezvényt.


(Úgy gondolom, hogy a jobboldali kukaborogatáshoz, mocskosbuzizáshoz, ordibáláshoz vagy lökdösődéshez képest szerény és békés véleménynyilvánítási módot – Gulyás Mártonét – egy demokratikus pártnak el kell tudnia viselni. Különösen akkor, ha Pásztor Albert, aki körül immár több mint egy hete forr a levegő, még mindig nem mondta el, mit akar csinálni polgármesterként.)FEL


Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán elítélte az incidenst: „Gulyás Mártonnak igaza van – baloldali megoldásra van szükség –, és ha ezért bántódása esik, akkor vele vagyok szolidáris, nemcsak én, hanem a DK is. Végtelenül sajnálom, ha inzultus érte, azokat pedig, akik bántották, elítélem, és jó ha tudják, mi nem ilyenek vagyunk. És mintha nem is jó helyen keresnék a helyüket.”
(Az ember megnyugszik, mégis csak olyan párt a DK, amilyennek képzeltem. Minden rendben van. Vagy mégse?)LE


MTI hír: A Demokratikus Koalíció „az esti órákban kiadott közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet elemzése során ’meglepő tényekre’ akadtak. Az aktivisták által készített fotók, valamint tanúk szerint Gulyás Márton a rendezvény előtt és alatt a téren többször egyeztetett Kalocsai Kingával, az Együtt-PM programszervezőjével. A DK politikusai ezért azt szeretnék tudni, hogy Gulyás Márton ’civil aktivistaként vagy az Együtt-PM egyik alkalmazottja által tudatosan odaszervezve’ érkezett-e a rendezvény megzavarására”.

Más pártoknak évekbe telik, amíg a tiszta szívű kezdetektől eljutnak a paksi csőszkunyhóig, azaz a paranoiás összeesküvés-elméleteken alapuló koncepciókig. A DK-nak röpke két év alatt sikerült teljesítenie a távot. Innen merre tovább?
Andor Mihály, szociológus