rss      tw      fb
Keres

Europe Online: Türkmén látogató – Orbán a tekintélyelvű rendszerek felé fordul
Az Europe Online című német hírportál a német dpa hírügynökség jelentését közölte „Magyarország fogadja Berdimuhamedov türkmén diktátort” címmel.


Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén diktátor szerdán kétnapos állami látogatásra Magyarországra érkezett. Elsőként Áder János államfővel találkozott Áder budai várban lévő hivatalában. Türkmenisztán egy nagy gazdasági modernizálási program kezdetén áll, és ez jó lehetőségeket kínál a magyar vállalkozásoknak – mondta Áder a találkozó követően a sajtó képviselőinek.


Türkmenisztán, a földgázban gazdag közép-ázsiai volt szovjet köztársaság 1991-es függetlenné válása óta tekintélyelvű kormányzás alatt áll. A 2007 óta uralkodó Berdimukhammedowot bírálói az emberi jogok súlyos megsértéseivel vádolják. 2006-ban elhunyt előde, Szaparmurat Nyijazov bizarr személyi kultuszát azonban visszafogta.


A Türkmenbasi – a türkmének vezére – így szól a Nyijazov által kreált fantáziatitulus – látogatása az Európai Unió és a NATO egyik tagállamában szokatlannak számít. De beleillik az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által meghirdetett „keleti nyitás politikájába”, amely a jelek szerint Európa-szkepszissel és a tekintélyelvű rezsimek felé fordulással jár.