rss      tw      fb
Keres

Két hír Washingtonból: emlékezés a kommunizmus áldozataira – a Freedom House Magyarországról




Schmidt Mária: „Itt az ideje, hogy továbblépjünk” Washingtonban


Megkezdődött az internetes adománygyűjtés a kommunizmus áldozatainak az amerikai fővárosban létrehozandó emlékmúzeumára, amelynek megépítéséhez a magyar kormány egymillió dollárt ajánlott fel – jelentette be szerdán Washingtonban Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány ügyvezető igazgatója.


Smith a BuildTheMuseum.com oldal elindításáról szóló bejelentést a testület létrejöttéről határozó kongresszusi határozat meghozatalának 20. évfordulója, valamint a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen tette meg. Itt arról is beszámolt, hogy megkezdődött a ma még csak a világhálón létező múzeum „tanú és történelem” című videó-adatbázisának létrehozása.


A rendezvényen 18 állam – köztük Magyarország – nagykövetségének, valamint több emberi jogi, illetve diaszpóra-szervezet képviselői koszorúzták meg a kommunizmus áldozatainak emléket állító Demokrácia Istennője szobrot, amely a negyedszázada levert Tienanmen téri diáklázadás emblematikus figurájának bronz mása.



Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza múzeum igazgatója és Szapáry György washingtoni magyar nagykövet a washingtoni ünnepségen – MTI/Pogár Demeter


Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza múzeum igazgatója az MTI-nek nyilatkozott: „Első lépésként egy emlékművet avattak fel, és úgy gondoljuk, itt az idő, hogy továbblépjünk, és egy múzeumot is létre tudjunk hozni. Ebben Magyarország megtette a kezdeményező szerepet, egymillió dollárral támogatja ezt a kezdeményezést. Reméljük hogy a többi ország is csatlakozik hozzánk.”


Schmidt Mária arra a kérdésre, hogy milyen metodológiai segítséget kínál a Terror Háza a tervezett washingtoni múzeumnak, elmondta, hogy az irányítása alatt álló fővárosi intézmény már régóta együtt dolgozik a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvánnyal.


„Azt hiszem, látják, hogy egy nagyon sikeres múzeum működik Budapesten, amelyik úgy tudja elmondani azt a történetet, amelyet a magyar emberek megszenvedtek, hogy azt mindenki megértse, bárhonnan jöjjön is.”



Lee Edwards történész, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnöke beszél a washingtoni ünnepségen – MTI/Pogár Demeter


A legtöbb embernek nincs tudomása arról, hogy a 20. században a kommunista diktatúrákban 100 millióan vesztették életüket, és továbbra is halnak meg emberek”, indokolta az MTI-nek a múzeum létrehozásának szükségességét Lee Edwards történész, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnöke. „Emlékeznünk kell rájuk, meg kell emlékeznünk róluk.” A szabadságnak oly sok bajnoka állt ellen a kommunizmusnak, hogy róluk szintén meg kell emlékezni. Közöttük említette meg Václav Klaus volt cseh és Lech Walesa volt lengyel elnököt, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Reméli, mondta, hogy 2017-ben, a bolsevik forradalom 100. évfordulóján megtörténik a múzeum alapkövének letétele.


A magyar és az osztrák nagykövetség által a kongresszusi könyvtárban adott közös díszebéden Szapáry György nagykövet a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át Lee Edwardsnak. Az eseményen Megyesy Jenő kormányfői főtanácsadó felolvasta Orbán Viktor levelét, amelyben a miniszterelnök a kormány további támogatásáról biztosította a terv megvalósítását.


(Lásd korábban: Great Hungarian Flashmob: Orbán Magyarországa megszállja Amerikát)


Hvg.hu: Freedom House 2014-es jelentése: Csúnyán elmeszelték Magyarországot Washingtonban (részlet)


Magyarország közel került ahhoz, hogy kiessen a „konszolidált demokráciák” kategóriájából – derül ki a Freedom House 2014-es Nations in Transit jelentéséből.


A washingtoni székhelyű Freedom House 2014-es Nations in Transit (Nemzetek átalakulóban) jelentése szerint erősen leromlott Magyarország demokráciaindexe: a magyar besorolás a jelentés szerint már hatodik éve folyamatosan romlik, és mostanra már közel került ahhoz, hogy kiessen a „konszolidált demokráciák” kategóriájából, emellett a korrupció is egyre inkább elterjedt.


A Freedom House értékelése szerint bár Magyarország még a „konszolidált demokráciák” közé tartozik, a szervezet 1-től 7-ig terjedő pontozási skáláján a tavalyinál rosszabb osztályzatot kapott a korrupció és a demokratikus vezetés szempontjából is. A Freedom House pontrendszerében az 1-es a legjobb osztályzat, Magyarországot összességében 2,96 pontra értékelték, szemben a tavalyi 2,89 ponttal – a 3 pont felettieket már a „félig konszolidált demokráciák” közé szokták sorolni, mint Romániát, Bulgáriát, Szerbiát, vagy Horvátországot.


A Freedom House idei jelentésében Magyarország a „nemzeti demokratikus kormányzás” és a „korrupció” kategóriáiban kapta a legrosszabb pontszámokat: mind a kettőben romlott az osztályzat 3,50-ről 3,75-re.


Ugyanerről a jelentésről az MTI – Szlovénia az élen, Türkmenisztán és Üzbegisztán sereghajtó (részlet)


„Magyarország továbbra is a legfelső kategóriába tartozik, azaz megszilárdult demokrácia, és az összesítésben 2,96 pontot kapott. A tavalyi eredményéhez képest azonban 0,07 pontot rontott, és ezzel kategóriájában, a „megszilárdult demokráciák” között (nyolc ország tartozik ide, mind EU-tagállam) továbbra is az utolsó helyen áll.


A Freedom House jelentésében leszögezi: ha nem lesznek mindezt ellensúlyozó javulások, akkor a jó kormányzás, a választási folyamat, a médiaszabadság, a civil társadalom helyzete, az igazságügy függetlensége illetve a korrupció terén bármiféle további romlás már jövőre kiejti Magyarországot a „megszilárdult demokráciák” kategóriájából.


A Freedom House szerint Magyarország kormányzásának több éve tartó hanyatlása jelenti a legmegrendítőbb emlékeztetőt arra, hogy a posztkommunista Európában a demokratizálódás se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan. A jelentés emlékeztet arra is, hogy 2013 végére Magyarország demokratikus jelzőszáma egy teljes ponttal rosszabb az 1–7-es skálán, mint 2004-ben volt, az ország EU-csatlakozásakor.