rss      tw      fb
Keres

Gyerekgladiátorok
„Egy 10-12 év körüli kislányt torkon rúgtak. Fuldoklott, ezért mentőt kellett hívni hozzá. Ők vették észre, hogy van egy fiú is, aki koponyasérülést szenvedett… A mindössze fél éve harcoló Czeilinger Dávidnak a tüdeje szakadt le… Volt olyan, hogy kicsiket eresztettek össze, és mindketten sírva jöttek ki a ketrecből” – olvasható a Blikkben.


Az jó, hogy Növényi Norbert, az MMA (Mixed Martial Arts – vegyes harcművészet) Országos Küzdősport Szövetség elnöke elhatárolódik a gyerekek harcától. Rajta nem lepődünk meg, tudjuk, hogy ízig-vérig igazi sportember, akinek hatalmas testébe érző lélek is szorult. De mit csinált az elhatárolódáson kívül? Az azonban baljós jel, hogy az MMA Országos Szövetség egy másik vezetője megpróbál mindent letagadni, és még a bántalmazott gyerekeket is megpróbálja meghazudtolni. Sőt, úgy veszi védelmébe a gyerekviadalt, hogy az a szegények sportága, és ezeknek a gyerekeknek ez az egyetlen esélye. Lelke rajta. De hol van a magyar állam?


Nem hallottam a szociális területen és a családok védelmében egyre jobban teljesítő Balog Zoltán miniszter hangját, aki kikéri magának, hogy szegénységből kioktassák, mert ő nem csak visszajár egykori szegénységébe, hanem ma is a szegény emberek között él. Valószínűleg innen ered emberfölötti empatikus képessége, amellyel szegény gyerekeket vacsoráztatott a Hilton Szállóban.


Nem hallottam a sportért felelős államtitkár hangját, Simicskó Istvánét, aki jártas a harcművészetben, és egyre jobban teljesít. A Fidesz 2007-es kongresszusán tartott kung-fu bemutatótól eljutott a Wing Tsun kung-fu negyedik instruktori fokozatáig.


Nem hallottam Orbán örökös belügyminiszterének, Pintér Bombagyárosbarát Sándornak a hangját, akinek már rég rá kellett volna küldenie a rendőrséget ezekre a szadista és lelkiismeretlen sportvezetőkre és „eseményszervezőkre”. Hiszen van gyakorlata az erőszak kezelésében, az ő rendőrei vertek agyon egy megkötözött őrizetest.


Nem hallottam a kereszténydemokrata politikusok hangját, akik annyira óvják a magzati életet, hogy a megszületett gyermekek védelmére már nem marad energiájuk. Pedig megvan a receptjük az erőszak ellen: szüljenek a nők több gyereket, és akkor nem fogja őket verni a férjük.


De ha a Magyarországnak nevezett hal feje bűzlik, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy itt már gyerekgladiátorok is vannak. A bűz leszivárog. Leszivárog a Családsegítő Szolgálat munkatársai és a pedagógusok közé, akiknek elsőként kellett értesülniük arról, hogy gyerekeket gladiátorként használnak. Mit csináltak? Úgy tűnik, semmit. Akárcsak a gyerekeiket halálra éheztető őrült házaspár esetében. Leszivárog a szakmájuk presztízsére oly kényes orvosok közé, akikhez a ketrecharc gyereksebesültjeit vitték. Úgy tűnik, nem tettek feljelentést, pedig ha az emberi életre tett esküjüket komolyan veszik, kellett volna. (Talán a törvény szerint is.)


Mit csinál a parlament, amely a kutyaviadalok ellen tudott törvényt hozni, de fideszes szavazógépe a gyerekviadal mellett szó nélkül megy el? Sok kreatív képviselője közül, akik nyakra-főre adják be egyéni indítványaikat, egy sem akadt, aki értesült volna arról, hogy sportnak álcázva gyerekekkel veretik agyon egymást egy ketrecben. És az úri közönség nézi. Pedig a párt hírszerző szolgálata jól működik, még azt is tudják, ki mit gondol. E szerint neveznek és rúgnak ki embereket állásukból. Vagy tudnak róla, és azt gondolják, hogy ha felnőnek, belőlük lesznek a párthoz hű betyárseregek, és a pártszékház önkéntes védői? (Netán már korábban is bevethetők, mint az afrikai gyerekkatonák?) Mit csinál az ellenzék, amely nem kéri számon a miniszterelnökön és a miniszterein, hogy Magyarországon ilyen gyalázat megeshet?


Itt regnál egy mindenható fideszes kormány pénzzel, paripával, fegyverrel, titkosszolgálatokkal, minisztériumokkal, minden hivatalba benyomott hűséges mamelukokkal, és egy bulvárújság újságírójának kell ország-világ elé tárnia azt, amiről az állam szerveinek már régóta tudniuk kellene. Vagy ha tudnak, hagyniuk nem kellene.


Már csak az hiányzik, hogy a stadionépítési láz közepette a férfias Orbán férfias kormánya még amfiteátrumot is építsen e „férfias” sportnak. Így lenne stílusos, mert szegény MMA Szövetség kénytelen volt március 22-i országos bajnokságát a Fővárosi Nagycirkuszban rendezni. (A cirkusz mint helyszín ne tévesszen meg senkit! Nem a Magyar Művészeti Akadémiáról van szó, bár annak is MMA a rövidítése.)


Köszönet illeti Kolontár Krisztiánt, a Blikk újságíróját, hogy megtette azt, amit a parlamentnek, Orbán Viktor kormányának és különböző hivatalba helyezett vazallusainak kellett volna.