rss      tw      fb
Keres

Czunyiné a köznevelési államtitkár
Hosszan találgatták, ki lesz Hoffmann Rózsa utódja a közoktatási államtitkári székben. Szóba került a Fidesz-szóvívő Hoppál Péter neve is. Ő pedagógiai életútja alapján alkalmasnak is látszott a feladatra. 1995 és 2010 között a pécsi Református Kollégium tanára és igazgatója volt, így bőséges iskolaügyi tapasztalattal rendelkezik. A művészeti tárgyak oktatásában működött, doktorált egyházzenészként számos kiadvány és CD viseli a nevét.


Hoppál Péter mégsem köznevelési, hanem kulturális államtitkár lett, ebben a minőségében várja el tőle Balog Zoltán EMMI-miniszter, hogy tartsa a kapcsolatot a Művészeti Akadémiával és a kulturális élet más szereplőivel. Hoppál Fidesz-szóvívőként brutális szolgalelkűséggel képviselte a kormány „művészetfilozófiáját”, semmi kétség: államtitkárként is ezt fogja tenni. Kinevezése a magyar kultúra reménytelenül fekete korszakát vezeti be.


Némi meglepetést keltett a hír, hogy a köznevelési államtitkári széket Czunyiné Bertalan Judit nyerte el, a volt Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott.


A meglepetés annak is szólhat, hogy – ellentétben Hoffmann Rózsával és Hoppál Péterrel – Czunyinénak szinte semmi közoktatási tapasztalata nincsen. Miután 1998-ban, illetve 1999-ben magyar-történelem szakos diplomát szerzett a Károli Gáspár Református Egyetemen, ugyanennek az intézménynek a nagykőrösi tanítóképző karán oktatott. Később jogi végzettséget szerzett, és az önkormányzati szférában kezdett el dolgozni. 2010-ben, majd 2014-ben is beválasztották az Országgyűlésbe, 2011 óta pedig a Komárom-Esztergom megyei kormányzati megbízott funkcióját is betöltötte.


Közös a két új államtitkárban a markáns református kötődés. Balog Zoltán EMMI-miniszter és református lelkipásztor tárcájánál igazi testéri, atyafiságos szellem fog uralkodni.