rss      tw      fb
Keres

Dániában, ugyanez
Hajszálon múlott, hogy a dán Venstre liberális párt elnöke, az előző kormány miniszterelnöke, Lars Lökke Rasmussen az elmúlt héten nem veszítette el pártelnöki tisztét. A „nyugta-ügyként” elhíresült híreket a legnagyobb dán bulvárlap szellőztette meg, és lavinaszerű eseménysorozatot váltott ki, amely a párt országos vezetőségének összehívását eredményezte. A hétórás konferencia utolsó 10 percében sikerült a gyakorlott és taktikailag igen ügyes politikusnak a bukást elkerülnie.


Rasmussen hosszú politikai pályafutása során kissé könnyelműen bánt a közpénzekkel – a Global Green Growth Institute elnökeként milliókat költött elsőosztályú repülőjegyekre, sörözött, cigarettát vásárolt, videofilmeket bérelt. A kiadások nyugtái és a könyvelés kívánnivalókat hagyott maga után. A párt finanszírozta a politikus ruhatárának felfrissítését, valamint családja nyaralását Mallorcán, amelynek SZJA-vonzata máig sincs teljesen tisztázva.


Az írott és elektronikus média a legapróbb részletekig tudósított az eseményekről – a főszerkesztőknek nem kellett retorzióktól tartaniuk.


Rasmussen „győzelme” ellenére sem érezheti pozícióját biztonságban – pártja a legfrissebb közvéleménykutatások szerint az első helyről a harmadik helyre csúszott vissza, és a május végi EP-választáson mandátumot vesztett a látványos győzelmet arató Dán Néppárttal szemben. Az igazi megmérettetés a legkésőbb 2015-ben esedékes parlamenti választásokon megy majd végbe, amikro kiderül, sikerül-e neki a kormányzást a szocialistáktól visszaszerezni. Addig komoly párton belüli harcokra lehet számítani.