rss      tw      fb
Keres

A megfelelő ember
Tavaly, 2013. március 11-én az MSZP úgy döntött, hogy – tiltakozva a tervezett alaptörvénymódosítás ellen – távol marad a parlament üléséről. Mesterházy Attila bejelentette, hogy csak Tóbiás József frakcióvezető-helyettes megy be az ülésterembe, hogy a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva elmondja az MSZP álláspontját.


Az MSZP tehát elképzelte, mit fog mondani Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában, és jól felkészült rá. A válasszal nyilván azért Tóbiás Józsefet bízta meg, mert jobb nem volt. Nem véletlenül volt egy személyben frakcióigazgató, megyei pártelnök és a frakcióvezető általános helyettese. Kit hagyjanak ott a vártán, ha nem az egyik legjobbat?


Aztán Orbán valami egész másról beszélt, mint amit az MSZP várt: a rezsicsökkentésről. És Tóbiás Józsefnek, az MSZP egyik legjobb emberének elakadt a szava. Valamit habogott, hogy nem erről volt szó, miért nem arról beszél a miniszterelnök, amire ő készült. Ekkorácska reagálásra telt neki a kormányfő napirend előtti felszólalása hallatán.


Nagyon átéreztem szegény Tóbiás József kínját. Nekem is elakadt volna a szavam, én se tudtam volna hirtelen rögtönözni valamit Orbán elképesztő tirádájára, bármennyire is megvan a véleményem a rezsicsökkentési humbugról. Csakhogy én ezt tudom magamról, ezért nem lettem politikus. Mindig is úgy gondoltam, politikusnak az menjen, akinek gyorsan vág az esze, váratlan helyzetekben is feltalálja magát, jól tud beszélni, és van annyi a fejében, hogy kapásból ki tudja mutatni egy érvelés hamisságát. Méghozzá olyan formában, hogy mindenki megértse, és a demagógia visszaüssön a demagógra.


Már akkor sem értettem, hogy a derék Tóbiás József – hozzám hasonlóan – miért nem kerülte el, hogy belesodródjon a politikába. Mit keres ott?


Most pedig felvetődött a neve, hogy esetleg ő követhetné a lemondott Mesterházy Attilát a pártelnöki poszton. Mindez jól belesimul a hagyományba: Mesterházy sem találta föl magát, amikor a tavaly októberi nagygyűlésen a tömeg belekiabált a beszédébe. Nem tudom, kit sajnáljak jobban. Szegény Tóbiás Józsefet, akinek nem jut eszébe, hogy sikoltozva meneküljön a politika közeléből? Szegény MSZP-t, amely döngő léptekkel halad a megsemmisülés felé? Szegény Magyarországot, hogy csak egy ilyen szocialista pártot tudott kiizzadni magából?

A szerk. megj.: Az MSZP szombati választmányi ülésének összefoglalója. Az MSZP-t ideiglenesen Botka László, a frakciót ideiglenesen Tóbiás József vezeti.