rss      tw      fb
Keres

Irány a DK?




Mi úgy ismerjük, hogy „Tíz kicsi néger”. Agatha Christie remeke. De az angol eredeti – And there were none, azaz „A végén egy se maradt” – többet mond. Legalábbis most és nekem.


Kis kiigazítással. Tudniillik, ha az MSZP-ben Mesterházy lemondása után senki se maradt, csak a zűrzavar, a térfélnek azon az oldalán mégis maradt egy valaki, akinek a nevét juszt se írom le.


Mindenki tudja, mindenki ismeri.


Tegnap Korózs Lajos elnökségi tag vészjósló üzenetet küldött Mesterházynak: vagy tartja magát a korábban elhatározott és Korózs értelmezésében azonnali hatályú kollektív lemondáshoz vagy a szocialista párttagok tömegesen igazolnak át… a DK-ba.


Annak az egynek a pártjába.


Vesszőparipám, hogy nincsen új a nap alatt. Egy hetilapban Déjà vu címmel üzemeltetek egy rovatot, és mindig ráakadok valamire, ami napjainkban történik, de a történelemből visszaüzen.


Most például az ködlik fel az emlékezetemben, hogy a magyar baloldal hasadása egyáltalán nem példa nélküli, sőt. Korózs nem a levegőbe beszélt. Tudniillik amikor 1947-ben a Magyar Szociáldemokrata Párt tagjai „ráéreztek”, hogy kinél van az erő, illetve – egy újabb Korózs-idézet – ki „mismásol” (a saját pártjuk), olyan tömegekben igazoltak át a Magyar Kommunista Pártba, hogy az egy ponton már félig-meddig kezelhetetlenné vált. Ha ma a szocialisták a Demokratikus Koalícióban érzik meg LEGALÁBB egy nyertes jövőnek a perspektíváját, ugyanazt fogják tenni, mint a szocdemek hat és fél évtizeddel ezelőtt.


Persze mindez súlyosan mutatis mutandis értendő, hiszen nincs Szovjetunió, szovjet megszállás, a DK mögött semmilyen nemzetközi hatalmasság – de az embert az ösztöne, az a bizonyos zsigeri vonzalom mindig az erőteljesebbnek, reménytelibbnek, sőt talán még egzisztenciálisan is ígéretesebbnek gondolt politikai erő felé hajtja.


Ezért nem mondott Korózs ostobaságot. Legfeljebb annyiban, hogy a DK erősödése nem Mesterházy-függő. Jöhet az átvándorlás. De nemcsak az MSZP-ből. Jöhet akár a pártegyesítés is, de egészen más kondíciókkal, mint április 6-a előtt.


Egyébiránt pedig: százszor leírtam, kimondtam: „azt az embert” nem lehet kiiktatni a magyar politikából, akármennyire szeretné/szerette volna is a Fidesz is, az MSZP is.