rss      tw      fb
Keres

Orbán bejelentette, hogy az Európai Unió után az Európai Néppártban is háborút indít
A Standard ma szemlézett írásában Thomas Meyer idézi Jean-Claude Junckert – ő az Európai Néppárt (ENP) jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére –, aki nyilvánosan közölte, hogy inkább lemond a tisztségről, mint hogy a szélsőjobboldaliak szavazataival nyerje el. A magyar miniszterelnök viszont szombaton közölte: „szó sem lehet róla”, hogy a Fidesz támogassa Juncker elnökségét.


Orbán: „A luxemburgiak részéről delegált európai uniós biztos Magyarországnak csak ártott az elmúlt időszakban”


Akit a magyar miniszterelnök régi és új, de egyként otromba hazugságai is érdekelnek akácról, hazaféltésről, rekorddöntésről, internacionalista árulókról és békemenetes védelemről, és persze a legújabb elmebajáról, hogy önmagát tekinti nemzeti, sőt európai „középnek”, olvassa el az MTI-hírt a megadott linken vagy nézze meg a videót. Itt csak az arról szóló bejelentés olvasható, hogy Orbán az Európai Unió után az Európai Néppártban is háborút indít. Mert újabban azt is képzeli, hogy a Fidesz az Európai Néppárt meghatározó ereje.*


Orbán Viktor szombaton a Hír TV műsorában bejelentette: az Európai Néppárt választási győzelme esetén sem támogatják, hogy a néppárti csúcsjelölt, Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke.


Korábban, a néppárti jelölés során sem őt támogatták [lásd az erről szóló hírösszefoglalónkat: Nem jött be Orbánnak – Jean-Claude Juncker lett az Európai Néppárt jelöltje], de miután „fegyelmezett és lojális szövetségesek vagyunk”, mondta Orbán, a döntés után segítették a luxemburgi jelölt munkáját.


Szó szerint azt mondta: „Miután eldöntötte az Európai Néppárt, hogy ki áll a kampányunk élén, mi teljes súlyunkkal, tekintélyünkkel az Európai Néppárt és jelöltje munkáját kezdtük el segíteni, tehát mi [értsd: a Fidesz] az európai néppárt meghatározó ereje vagyunk, és ott állunk teljes testtömegünkkel a csúcsjelölt mögött. Azt akarjuk, hogy sikeres legyen, hogy vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene vezetnie a bizottságot.” Azaz „szó se lehet róla”, hogy megszavazzák Jean-Claude Junckert a bizottság elnökévé.


„A luxemburgiak részéről delegált európai uniós biztos Magyarországnak csak ártott az elmúlt időszakban. Miért is kellene nekünk egy Luxemburgból érkező európai biztost támogatnunk ezek után?”– ezt mondta Orbán.


[Orbán ismét szemérmetlenül hazudik: Junckert nem a luxemburgiak delegálták jelöltként, hanem az Európai Néppárt dublini kongresszusa választotta jelöltjévé idén márciusban, 382 szavazattal, 245 ellenében. Amúgy Merkel is Junckert támogatta. És Juncker, természetesen, soha semmiben nem ártott Magyarországnak. Legfeljebb Orbán elborult hatalmi törekvéseinek.]


Orbán álláspontja: az uniós miniszterelnökök tanácsa nem engedheti ki a kezéből azt a döntést, hogy ő jelölje – szuverén módon, az EP-választás eredményétől függetlenül – az Európai Bizottság elnökét. Ő személy szerint semmilyen automatizmust nem fogad el ebben a kérdésben, és ezt a keddi brüsszeli tanácskozáson is közli majd.

* A 2009–2014 közt működő Európai Parlamentnek 736 képviselője van. Ebből az Európai Néppárthoz tartozik 265 képviselő. A Fidesz képviselőinek száma az Európai Néppárt frakciójában 14 fő. Úgy is mint meghatározó erőé.
A ma lezáruló, 2019-ig szóló európai parlamenti választások adatai. Mint látható, Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Minél többen megyünk el ma szavazni – a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM, az LMP és az MSZP támogatói –, annál kevesebb lesz köztük a fideszes.