rss      tw      fb
Keres

Képviselet Brüsszelben és a magyar érdekMi függ az európai parlamenti választástól? Orbán Viktor szerint az, hogy „olyan emberek lesznek ott, akik kiállnak értünk vagy olyanok, akik inkább mellőzik a magyarokat, esetenként el is árulnak bennünket. …Ne küldjünk ilyen embereket Brüsszelbe, csak olyanokat, akik kiállnak mellettünk”. Mit jelent a kiállás mellettünk? Van néhány dolog, amiért meg kell harcolnunk – utalt Orbán Viktor többek közt a magyar föld védelmére. Szavai szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést is, „mert Brüsszelben nem nézik jó szemmel, hogy állami eszközökkel radikálisan, lépésről lépésre csökkentjük a rezsiköltségeket”. Azután itt van még a szabad pálinkafőzés, ez az igazi nemzeti ügy. És amióta az európai bíróság – egy magyar bíróság kérdésfeltevését megválaszolva – elítélte a „tényleges életfogytiglant”, nyilván ezt is meg kell védeniük a magyar EP-képviselőknek.


Hogy Orbán ilyeneket beszél, az rendben van. Ő arra mozgósítja híveit, hogy a Fidesz politikáját, a külföldi tőke és tudás kizárását a magyar mezőgazdaságból, a közüzemi szektorba befektetők kiszorítását a magyar piacról, az európai emberi jogi normák rendszeres megsértését stb. képviseljék az Európai Parlamentben, és persze azt is, hogy Magyarországon adómentesen lehessen pálinkát főzni. Az már baj, hogy Orbán ezt nem mint a saját politikáját, hanem mint Magyarország érdekét állítja be. És még nagyobb baj, hogy nemcsak ő, hanem szinte mindenki, a demokratikus oldal politikusai is elfogadják, hogy nekik az Európai Unióban „Magyarország érdekeit” kell képviselniük. És az újságírók is, akik az EP-választáson indulókat faggatják, azt kérdezik tőlük: hogyan képviselik majd a magyar érdekeket, és össze tudnak-e fogni más pártok magyar képviselőivel a magyar érdekek védelmében. A magyar politikusok pedig fogadkoznak, hogy természetesen, „nemzeti ügyekben” készek összefogni.


Rosszul teszik. Az Európai Parlament képviselőinek nem „a magyar érdekeket” kell képviselniük. Politikai álláspontokat: a környezeti és szociális szempontokat, akiket zöld párt küld és a zöld frakcióban ülnek majd, a foglalkoztatás, az egyenlőség, a kiszolgáltatottság elleni fellépés szempontjait, akiket szocialista párt küld és a szocialista frakcióban ülnek majd, a gazdasági növekedés és a jogállam, a biztonság szempontjait, akiket konzervatív, kereszténydemokrata párt küld és a néppárti frakcióba ülnek be, a piaci verseny és az emberi jogok védelmének szempontjait, akik a liberális frakcióba készülnek, és így tovább. Ki-ki mást gondol arról, hogy mi a „magyar érdek” – én például nem gondolom, hogy az adómentes pálinkafőzés, a kierőszakolt, a költségektől elszakított közüzemi díjcsökkentés vagy akár a külföldiek földtulajdonlásának tilalma magyar érdek volna. Sokkal inkább tartom magyar érdeknek, hogy Magyarországon alkotmányos jogállam, sajtószabadság legyen, hogy az állam el legyen választva az egyháztól, hogy tiszta választások legyenek, hogy a verseny szabadságát ne korlátozzák önkényes állami beavatkozások. Ezért azután a brüsszeli bizottság és az Orbán-kormány között minden vitában a bizottságnak adok igazat a kormánnyal szemben.


Ebből persze az következik, hogy mindenkit arra hívnék fel: ne a Fidesz vagy a Jobbik listájára, hanem valamely demokratikus, Európa-párti párt listájára szavazzon. De ezúttal ennél is inkább azt szeretném hangsúlyozni: ne várja el senki az európai parlamenti képviselőktől, hogy „magyar érdekeket” képviseljenek Brüsszelben, különösen pedig hogy összefogjanak „a magyar érdekek képviseletére”, hanem azt, hogy azt a politikát képviseljék, összefogva német, francia, olasz, szlovák, román stb. frakciótársaikkal, amelynek képviseltével vasárnap megbízzuk őket.

Bauer Tamás közgazdász
,
a Demokratikus Koalíció alelnöke