rss      tw      fb
Keres

Össznemzeti regiszterNem volt elég az ún. magyarigazolvány. Most nem lesz elég a magyar útlevél. Ezen kívül még „össznemzeti regisztert” is terveznek a világ (nyilván mindenekelőtt a szomszéd országok) magyarjainak számbavételére.

Minek? Ha a regiszterbe önkéntesen lehet majd jelentkezni – és mást nemigen tudunk elképzelni, lévén szó más államok polgárairól –, mennyivel fogunk többet tudni róluk, mint a magyar útlevelet igénylőkről? Vagy a nem magyar állampolgárok számát is megpróbáljuk valahogyan mégis megtudni, és ezt szembeszegezni a hivatalos statisztikákkal? Az eredmény a nullával lesz egyenlő.

Netán mozgósítani akarják majd ezeket az embereket? Mire? Mondjuk választásokra, vagy, amint elhangzott, „nyomásgyakorlásra”? Hogyan? Esetleg a saját kormányukkal szemben?

Én egy olyan községben (ma kisváros) nőttem föl, ahol a lakosság egyharmada német volt. Rendes, szorgalmas népek, akik századokig békében éltek magyar és szlovák szomszédaikkal. Mígnem egy újfajta német kormány regiszterbe nem vette őket, és be nem szervezte jelentős részüket egy tőle függő szervezetbe – nyomásgyakorlás céljából. A háború utáni németellenes hangulatban aztán sok ártatlan németnek is bűnhődnie kellett emiatt.

Hegel szerint azonban a történelemből leginkább azt lehet megtanulni, hogy az emberek soha semmit nem tanulnak belőle.

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!