rss      tw      fb
Keres

Fehér zászlóAz ATV kitűzte a fehér zászlót. Az ATV megadta magát. Az ATV elesett.


Május 1-jén, az Egyenes Beszéd végén Simon András bejelentette, hogy az európai parlamenti választási műsorban jövő kedden Morvai Krisztina lesz a vendége. Az ATV évek óta nem volt hajlandó behívni a stúdióba a Jobbik politikusait. Az országgyűlési választások előtt választási vitát tervezett rendezni, meghívva a nagy pártokat, a Jobbik nélkül. A Jobbik, amely évek óta támadja az ATV-t azért, mert nem ad neki teret, feljelentette az ATV-t a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy nélküle tartana választási vitát, és a Nemzeti Választási Bizottság igazat adott neki. Akkor az ATV úgy oldotta meg a helyzetet, hogy vita helyett egymást követő interjúkat készített az Összefogás és az LMP politikusaival. Most viszont beadja a derekát: újabb választási műsorába meghívja a Jobbikot.


Az ATV-nek igaza volt, amikor mindeddig nem engedte be műsoraiba a Jobbikot, ezzel az európai demokráciák normáit követte. A Jobbik kétségtelenül újnáci, magyar fogalommal újnyilas párt. A Jobbik politikájának szerves része az antiszemita és cigányellenes uszítás. Amikor Morvai Krisztina arról beszél, hogy ne legyünk Európa palesztinjai, amikor Gyöngyösi Márton az Országgyűlésben a zsidó képviselőkről, kormánytagokról akar listát készíttetni, amikor Baráth Zsolt előveszi a tiszaeszlári vérvádat, antiszemita retorikát hallunk tőlük. Amikor a Jobbik politikusai cigánybűnözésről, megélhetési gyerekszülésről beszélnek, rasszista, cigányellenes beszédet engednek meg maguknak. A nyugat-európai bevándorlóellenesség, a kelet-európai cigányellenesség az ezt használó pártokat szélsőjobboldaliként jeleníti meg. Az antiszemitizmus, a holokauszttagadás, a második világháborús, tengelyhatalmak melletti szerepvállalás igenlése nemcsak szélsőjobboldaliként, hanem, ami ennél több, újnáciként, újnyilasként jeleníti meg az olyan pártot, amely ezt teszi. A Jobbik emellett, mint egykor a nácik és a nyilasok, a Magyar Gárdával félkatonai pártszolgálatot hozott létre és működtet mindmáig. Nem kérdéses tehát, hogy a Jobbik nemcsak szélsőjobboldali, de újnáci, újnyilas párt. (Ezért még a nyugat-európai, bevándorlóellenes szélsőjobb sem áll össze vele.)Az Új Magyar Gárda „anyaföldvédelmi menetének” tagjai a budapesti Hazatérés Temploma előtt 2014. május 1-jén. MTI/Mohai Balázs

A Fidesz által uralt Magyar Televízió évek óta azon dolgozik, hogy szalonképessé tegye a Jobbikot. Oda kell figyelni a Magyar Televízió műsorkészítési gyakorlatára. A hírműsorokban a Fidesz és politikusai felelősen kormányzó politikai erőként, a demokratikus pártok ezzel szemben devianciaként, bajkeverőként, egymással veszekedőként, és persze a bilincsben elvezetett politikusok pártjaként jelennek meg. Amikor interjúkat készítenek velük, a fideszeseknek szolgaian alákérdeznek, bölcs kormányférfiakként szólaltatják meg őket, a demokratikus pártok politikusait a belső konfliktusokkal, az ügyészség és a Fidesz-sajtó által kriminalizált ügyekkel zaklatják, és pozitív mondanivalójuknak nem engednek teret. Ami pedig a Jobbikot illeti, az ő politikusaikat konstruktív, az emberek problémáira megoldást kereső lelkiismeretes szakemberként állítják be. A „közmédia” ilyen gyakorlatának bizonyosan van szerepe a Jobbik választási eredményében.


Ha most az ATV-ben is megjelennek a Jobbik politikusai, az óhatatlanul ebbe a fideszes kommunikációs politikába illeszkedik majd. Ezért is kényszeríti ki az Orbán-rezsim a Nemzeti Választási Bizottság útján, a Kúria megerősítésével a Jobbik beeresztését az ATV stúdiójába. Az ATV már akkor meghátrált, amikor tudomásul vette, hogy nem közölheti pénzért a pártok választási hirdetéseit, és – a korábbi választási kampányoktól eltérően – nem is közölt ilyeneket, viszont folyamatosan közölte a kormány „Magyarország jobban teljesít” hirdetéseit. Ezzel már az alkotmányellenes kormánykampány részévé vált. Ha most beengedi politikai műsoraiba a Jobbik képviselőit, még inkább a Fidesz kommunikációs politikájának válik részévé.


Az első kétharmados Fidesz-győzelem előtt néhányan már jeleztük: fel fogják számolni a magyar demokráciát. Így lett. Most majd látni fogjuk, hogyan esik el mindaz, ami eddig még állva tudott maradni: a bíróságok, a szabad média és sajtó maradékai, a külföldi tulajdonú nagyvállalatok, bankok, a civil szerveződések. Nem konszolidáció lesz itt a következő években, hanem kiteljesedik az önkényuralom. Ennek szándékát jelzi például a norvég alap elleni támadás, a nonprofit közműszolgáltató terve, a bankok elleni újabb és újabb támadások. Az első jól látható eredmény az ATV által kitűzött fehér zászló.

Bauer Tamás közgazdász
,
a Demokratikus Koalíció alelnöke