rss      tw      fb
Keres

Kásler-ügy - Rétvári: széleskörű felhatalmazást kapott a Kúria


MTI 2014. április 30., szerda 23:09

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a luxemburgi bíróság döntésével a Kúria széleskörű felhatalmazást kapott, hogy minden körülményt vizsgáljon a devizahitelek ügyében.

Erről Rétvári Bence beszélt az M1 Az Este című műsorában szerdán.

Kiemelte: számára a döntés kapcsán az legfontosabb, hogy a magyar Kúria széleskörű felhatalmazást kapott minden körülmény - így a tájékoztatás, a tisztességtelen feltételek helyrehozatalának - vizsgálatára. Az államtitkár szerint a döntés alapján az árfolyamrés kérdése is vizsgálható a korábbiaknál szélesebb jogkörben.

Hozzátette: szerinte az az irány, hogy nem elég valamit apró betűvel feltüntetni, hanem egyértelműnek kell lennie egy általánosan tájékozott és ésszerűen körültekintő fogyasztó számára is, hogy milyen díjat, költséget kell fizetnie.

Rétvári Bence azt mondta: a megoldásban egyfajta fokozatosságot lát, most először a Kúriának kell fontos döntéseket meghoznia, és kiegészítenie a tavalyi jogegységi döntését, és amint ezek megvannak, utána heteken belül benyújtják azt a javaslatot a parlamentnek, amely véglegesen kivezet minden ingatlanvásárlási célból felvett deviza- alapú jelzálog-kölcsönt.

Kitért arra is: szerdán nyújtotta be a kormány az újabb kilakoltatási moratóriumot meghosszabbító törvényjavaslatot, eszerint akik devizahitel miatt adósodtak el, és ezért állnak kilakoltatás előtt, a fenti törvény elfogadásáig nem kerülhetnek utcára, nem válhatnak hajléktalanná.

A nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével - mondta ki szerdán kihirdetett ítéletében a magyar vonatkozású Kásler-ügyben az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

A Kúria sajtótitkársága az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott: tanulmányozzák az Európai Bíróság ítéletét, és ennek alapján várhatóan még a nyári ítélkezési szünet előtt döntés születik a Kásler házaspár OTP ellen indított perében, de ennek időpontja még nem ismert.

Arra a kérdésre, hogy a Kásler-ügy lezárása után mi lehet a menetrend, a Kúria közölte: más magyar bíróságokhoz hasonlóan július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak, ez alatt az időszak alatt jogegységi döntést nem hoz a testület, és egyedi határozatot is csak azokban az ügyekben hozhatnak, amelyekre a törvénykezési szünet nem vonatkozik.

A devizahitelezés jogi kérdései fajsúlyos témakört jelentenek, emellett az Európai Bíróság igen összetett határozatot adott ki, így a banki jogász szakértők dolgoznak a határozat pontos értelmezésén - közölte a Magyar Bankszövetség szerdán az MTI megkeresésére.