rss      tw      fb
Keres

Haraszti György lemond vezető tisztségeiről az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen


MTI 2014. április 30., szerda 21:21

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetemi tanácsa nem ért egyet azzal, hogy Haraszti György tanszékvezető egyetemi tanár a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnökeként együttműködési szerződést írt alá a Veritas Történetkutató Intézettel. Haraszti György a tanév végén lemond vezetői tisztségeiről az egyetemen - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerdán az MTI-vel.

„Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetemi tanácsa megtárgyalta és nem értett egyet Haraszti György tanszékvezető egyetemi tanár cselekedetével, amely szerint a Mazsihisz-közgyűlés 2014. február 9-én hozott határozatának szellemiségét figyelmen kívül hagyva együttműködési szerződést írt alá a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnökeként a Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézettel” - olvasható a Mazsihisznek mint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem intézményfenntartójának a közleményében.

Hozzáteszik: Haraszti György a 2013/14-es tanév végén lemond vezetői tisztségeiről az egyetemen: a történelem és vallásbölcselet tanszék és a zsidó vallástudományi doktori iskola vezetéséről, valamint egyetemi és rektori tanácsi tagságáról.

A Veritas intézet szombaton tájékoztatta az MTI-t arról, hogy együttműködési megállapodást kötött a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvánnyal. Az együttműködési megállapodást a közalapítvány nevében Haraszti György kuratóriumi elnök, a Veritas Történetkutató Intézettől pedig Szakály Sándor főigazgató írta alá.

A történetkutató intézet közleményében azt írta, hogy a két intézmény az idén közös rendezvényekre készül. Közölték: a szeptemberben rendezendő konferencián Megszállástól megszállásig címmel az 1944-45-ös évek sorsfordító eseményeit idézik fel. A másik, október közepére tervezett konferenciát pedig A magyar közigazgatás és a holokauszt címmel tartják majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve.

A felek megállapodtak abban is, hogy a jövőben közös kutatásokat végeznek, azok eredményét pedig kiadványokban teszik közzé - tudatta a Veritas intézet, hozzátéve, hogy a 2014-re szóló megállapodás a két kutatóhely hosszú távra tervezett együttműködésének kezdetét jelenti.