rss      tw      fb
Keres

Biden alelnök nevében hamisít a kormányszóvivő?
Telefonon beszélt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Azt mondta: az amerikai alelnök gratulált a magyar kormányfőnek pártja választási győzelméhez, és a felek értékelték az ukrajnai helyzetet. A Fidesz szalagcímben jelentette a gratulációt.


Felkaptam a fejem. Közel egy hónap telt el a magyar választások óta, az Obama adminisztrációnak lett volna alkalma gratulálni, ha akar. Én számos amerikai politikussal beszéltem, szerintük a magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi állása mellett szóba sem jöhet a gratuláció. Írtam is erről az ÉS-ben.


A washingtoni Fehér Ház hivatalos readoutot (leiratot) jelentetett meg a Biden–Orbán-beszélgetésről, de abban egy szó sincs arról, hogy az alelnök gratulált volna Orbán választási győzelméhez. Biden gratulált, de nem a választási győzelemhez, hanem Magyarország NATO tagságának 15. évfordulójához. (A hivatalos angol szöveg itt olvasható.)


Lehetséges lenne, hogy a magyar kormányszóvivő meghamisítja az Egyesült Államok alelnökének szavait? Olyan gratulációt ad a szájába, amelyik soha el sem hangzott? Már megbocsásson Havasi úr, de ezt nálunk Amerikában csalásnak hívják.


Elhessegettem magamtól a gondolatot. Bizonyosan tévedés történt, hamarosan bocsánatot kér Havasi kormányszóvivő a hibáért, és korrigál. Nem így történt.


Egyébként Biden úr alelnöki gratulációja nem kis meglepetést keltene az amerikai belpolitikában. A magyar származású Alan Cohn úr Floridában azzal kampányol, hogy ellenfele, a republikánus és ugyancsak magyar származású Dennis Ross annyira tájékozatlan, hogy gratulált Orbán újraválasztásához a Kongresszusi Naplóban. A magyar miniszterelnököt Irán- és Putyin-barátnak nevezi, aki Magyarország elleni összeesküvéssel vádolta meg az Egyesült Államokat (itt olvasható).


Ha a Biden-gratuláció igaz lenne, az azt jelentené, hogy a Demokrata Párt egyik vezetője, Biden alelnök úr, a saját pártjának jelöltje ellen kampányol!


Megkértem Havasi urat, hogy hozza nyilvánosságra a telefonbeszélgetés magyar leiratát, azt, amelyben Biden úr gratulál a Fidesz választási győzelméhez. Választ nem kaptam, de csodák-csodájára az MTI angol nyelvű híréből eltűnt az amerikai alelnök gratulációja. Itt már nem olvasható a gratuláció.*


Milyen érdekes! Biden alelnök gratulációja fantommá vált! És Havasi úr még mindig a magyar kormányszóvivő?


Nekem Churchill mondása jutott eszembe: A hazugság félig megkerülte a világot, amikor az igazság még csak a nadrágját húzza!”

A szerk. megj.: MTI magyar nyelvű híreiben:
Április 26.: Havasi Bertalan „elmondta: az amerikai alelnök gratulált a magyar kormányfőnek pártja választási győzelméhez”.
Április 27.: A washingtoni Fehér Ház honlapján közölte, hogy „Joe Biden a szombati telefonbeszélgetés során gratulált Magyarország 15 éves NATO-tagsága alkalmából”. „A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden szombaton Bohuslav Sobotka cseh kormányfőt is felhívta telefonon, akivel szintén az ukrajnai válságról egyeztetett.”