rss      tw      fb
Keres

Diktátorok és alattvalók




Minden megszületett gyermek egy leendő diktátor. (Az élet törvénye az élniakarás, a szaporodás, ez igaz az egysejtűtől a növényeken, állatokon át az emberig, ezért az élőlény megtesz mindent, gátat csak a körülmények szabnak számára.)


Mindannyian szeretnénk gyerekkorunkban a legokosabbak, a legszebbek, a legerősebbek lenni az adott környezetben, akár azon az áron is, hogy erőszakot alkalmazunk.


Mindenki látott már olyan gyereket, aki élvezettel rombolja le a másik gyerek által épített homokvárat, olyan gyereket, akinek mindig a másik gyerek játéka kell stb.


A gyerekszobánknak, szüleinknek, testvéreinknek, óvónénjeinknek, tanítóinknak, tanárainknak, barátainknak köszönhetően a legtöbbünk leszokik diktátori hajlamáról, domesztikálódik, szocializálódik, megtanul együttműködni, békében együtt élni társaival. Tudomásul vesszük, hogy az élet rendje az, hogy megszületünk, elődeinktől készen kapjuk az üllőt, a kalapácsot, a vasat, és tőlünk az függ, mit kovácsolunk belőle.


Minden korban születnek olyanok is, akik nem így gondolkodnak. Amikor nagyok lesznek stadiont építenek a házuk mellé, hamis emlékművet emelnek egy ország szégyenére vagy éppen világháborút provokálnak, vagy milliókat hurcoltatnak a Gulágra. Velük nem kívánok foglalkozni, orvosi esetek.


Engem az izgat, hogyan lesznek emberek milliói alattvalókká. Emberek milliói szavaztak a pártjuk jelöltjeire jobb- és baloldalon, nem azért, mert egyetértenek pártjukkal, hanem azért, mert jobban gyűlölik a másik pártot, legyen annak akár Jézus a vezetője.


Hol van a 8 millió, felelősen gondolkodó ember ma, Magyarországon?


Hol van a szülők, a testvérek az óvónénik, a barátok, a kollégiumi szobatársak, a tanítók, tanárok felelőssége?


Javaslatom: Óvakodj a hívőktől, kérdezd a kételkedőket, kérdezz, kérdezz, hátha okosodsz!


Diktátor születik minden bokorban, a nap minden percében, de ahhoz, hogy diktátor legyen, millió és millió alattvaló szükséges!