rss      tw      fb
Keres

OGY - Alakuló ülés - Megegyezés született a bizottsági struktúráról - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2014. április 25., péntek 14:54

Megegyeztek a pártok pénteken az új parlamenti bizottsági struktúráról: ennek értelmében tizenöt testület alakul majd, amelyből tízet vezethetnek a kormánypártok, ötöt az ellenzék. A parlament május 6-ai alakuló ülését előkészítő, az Országház Delegációs termében tartott tárgyalásokon az ellenzéki pártok eredményesnek és konstruktívnak tartották az egyeztetést és elfogadhatónak a megállapodást, az LMP azonban különvéleményekkel fogadja el azt.

A zárt ajtók mögött tartott négyórás egyeztetésen a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját - amelyre korábban az MSZP és a Jobbik is jelezte igényét - a szocialisták kapták, csakúgy, mint a költségvetési bizottságét. A Jobbik is két testületet vezethet majd, a kulturális, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Utóbbi eredetileg nem szerepelt a Fidesz által javasolt 14 testület között, végül azonban ezt is felvették az állandó bizottságok közé.

A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke lesz.

A fideszes Rogán Antal az előkészítő megbeszélést újságíróknak úgy értékelte, „a kormánypártok mértéktartóan és gálánsan jártak el. Az ellenzéki frakciók jóval a létszámarányukon felül részesülnek a bizottsági helyekből és a bizottsági tisztségekből” - fogalmazott.

A politikus - aki az elmúlt ciklus második felében a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője volt - elmondta, a többi bizottsági elnöki posztra a kormánypártok delegálnak képviselőt. Így fideszes vagy KDNP-s elnöke lesz a törvényalkotási, a mentelmi, az igazságügyi, a külügyi, az európai ügyi, a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzeti összetartozás bizottságának, továbbá a gazdasági, a mezőgazdasági, valamint az egészségügyi, szociális és családpolitikai ügyekkel foglalkozó népjóléti testületnek.

A kialakult 15 állandó bizottság öttel kevesebb, mint az elmúlt ciklusban.

Tájékoztatása szerint a parlamenti frakciót alakító pártok között megegyezés született a bizottsági alelnökök számáról és a testületek létszámáról is.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta, elfogadhatónak tartják a létrejött bizottsági struktúrát, vita bizonyos bizottságok elnevezésében, és néhány tartalmi feladattal kapcsolatban maradt, de azok a lényeget nem érintik. Több bizottsági posztot kaptak - folytatta - , mint amire számítottak vagy vártak, ennek megfelelően gondolják újra a frakcióban személyi javaslataikat.

Ismertetése szerint az MSZP egy parlamenti alelnöki, két jegyzői és egy Interparlamentáris Unió alelnöki posztot is kap.

Hozzátette, az MSZP-nek nyolc alelnöke lesz a bizottságokban: a törvényalkotásiban, a honvédelmi és rendészetiben, a gazdaságiban, a mezőgazdaságiban, a kulturálisban, a népjólétiben, a vállalkozásfejlesztésiben és a mentelmiben.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke a nap legnagyobb eredményének nevezte, hogy a bizottsági struktúrában és a tisztségviselői helyek elosztásában sikerült megállapodni. Az ellenzéki politikus sikeresnek ítélte, hogy a vállalkozásfejlesztési és foglalkoztatáspolitikai, valamint az oktatási és kulturális bizottság jobbikos elnököt kap.

Ezek mellett hat testületben, a gazdasági, a népjóléti, a mezőgazdasági, a törvényalkotási, a külügyi és az európai ügyek bizottságában lesz alelnöki posztjuk.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjával kapcsolatban a fideszes Rogán Antal a szokásjogra hivatkozott, de mint mondta, a vita az ellenzéki pártok között folyt és kompromisszum született.

Ugyancsak a kompromisszum szükségességét hangsúlyozta a jobbikos Balczó Zoltán, aki ezzel magyarázta, hogy le kellett mondaniuk a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról. Kifejtette: az elmúlt 24 év sok fontos feltáratlan ügye miatt szerették volna a nemzetbiztonsági bizottság vezetését. Úgy tűnik, erre a fontos helyre a Jobbik jelöltje nem volt kívánatos - jegyezte meg.

Mesterházy Attila elmondta, azt gondolják, hogy egyrészt törvényi előírás, hogy ellenzéki frakció, másrészt szokásjog, hogy azok közül a legnagyobb vezeti a nemzetbiztonsági bizottságot.

Schiffer András, az LMP társelnöke közölte, a napirend előtti felszólalások, a párt bizottságokban való részvétele, valamint két bizottság elnevezése ügyében is különvéleményt fogalmaz meg a bizottsági struktúráról és a tisztségviselői helyek elosztásáról szóló megállapodásban. Meglepően konstruktívnak minősítette az egyeztetést, és elmondta, hogy az egy elnöki poszton kívül a költségvetési, valamint a kulturális bizottság alelnöki posztját szerezték meg.

Szél Bernadett, a párt másik társelnöke azt kifogásolta, hogy a vállalkozásfejlesztési bizottság alapvetően a munka világának csak egyes részterületeit öleli majd fel. Megjegyezte: a korábbi tárgyaláson hiányolt energetikai területet végül a gazdasági bizottság alá sorolták be, azt ugyanakkor hiányolta, hogy nem került be egyik testület portfóliójába sem a női esélyegyenlőség.