rss      tw      fb
Keres

Könyvfesztivál - Bemutatkoztak a vajdasági magyar könyvkiadók


MTI 2014. április 25., péntek 14:50

A szerbiai Vajdaságban működő magyar könyvkiadók mutatták be újonnan megjelent kiadványaikat pénteken a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg Várady Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon című munkája. A kötet jogesetekre épülő prózákat tartalmaz, történeteket a Várady család 1893-ig visszanyúló ügyvédi irattárából. Amikor az akták a polcokra kerültek, a per kimenetele volt a fontos, most pedig az a világ, amelyben a perek alakultak. „Az emberi sorsok és a történelem keveredése tűnik ki az iratokból” - mondta el a szerző a könyvbemutatón.

Dormán László Kanizsai népmesék című kötete képes krónikája a nyolcvanas évek Kanizsai Írótáborának. A szerző fényképei a pillanatot ragadják meg, és mint Dormán László elmondta, a képeken mások mellett Tolnai Ottó, Danyi Magdolna és Tari István látható.

Hanki Vass Éva az Ami feltárul s ami nem című, naplóverseket tartalmazó kötetéről elmondta: a naplóvers több mint vers és kevesebb mint próza. „Az ember mindig mindent elfelejt, rohan, a jövőn gondolkozik, csupán néhány kiemelkedő eseménye az életének marad meg” - fogalmazott.

A kiadó kínálatában a könyvfesztivál látogatói egyebek mellett Danyi Magdolna Enyhület és felröppenés című verseskötetével, Palásti Andrea Újfalusi cirkusz című leporelló képeskönyvével, a 28-as nemzedék életútjára visszatekintő gyűjteménnyel, valamint Németh István Fordulat után című könyvével is találkozhatnak.

A Forummal közösen jelentette meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Silling István tanulmánygyűjteményét Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban címmel. Egy patrícius a titkok kapujában címmel kiadvány foglalja össze annak a tudományos konferenciának az anyagát, amelyet 2013-ban Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából rendeztek.

A zentai Zetna kiadásában látott napvilágot Fekete J. József elbeszéléskötete Angyalok rozettája címmel, valamint Balázs Attila Szép kis történetek című alkotása. Balázs Attila a pénteki bemutatón elmondta, hogy könyvében a világ különböző részeire kivándorolt magyarok sorsát követi groteszkbe hajlóan. A kiadványban újjáéled Gregory Pack, azaz Pék György, a furcsa szenvedélyű delfinidomár vagy éppen John Wesley Oak, aki úgy vált mintaképpé, hogy nem alkotott semmit.