rss      tw      fb
Keres

Megalakult az új francia kormány


MTI 2014. április 2., szerda 12:59

Megalakult szerdán a 38-ról 16 tagúra szűkített új francia szocialista kormány, amelybe két új politikus lépett be: Francois Rebsamen, a szenátus szocialista frakcióvezetője és Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese.

Francois Hollande államfő egykori élettársa és négy gyermekének anyja a környezetvédelmi tárcát kapta meg, amelyet már 1992-ben is irányított, miután a korábban két minisztert adó Zöldek pártja nem volt hajlandó szerepet vállalni az új kormányban Manuel Valls miniszterelnök „jobbos” nézetei miatt.

Az új kormány tagjai közül egyébként Royal az egyedüli, aki korábban a kormányfőt irányíthatta: a 2007-es kampányban ugyanis Valls volt Royal szóvivője. Rebsament a munkaügyi minisztérium élére nevezte ki Valls javaslatára a köztársasági elnök.

A gazdasági és pénzügyi csúcsminisztérium két részre szakadt: a gazdasági ügyeket Arnaud Montebourg eddigi ipari fejlesztési miniszter, a pénzügyeket pedig Michel Sapin korábbi munkaügyi miniszter irányítja. Pierre Moscovici eddigi gazdasági miniszter nem tagja az új kormánynak. A belügyi tárcát Vallstól az eddigi költségvetési miniszter, Bernard Cazeneuve örökli.

Vincent Peillon is kilépett a kormányból, tőle az oktatási tárcát Benoit Hamon veszi át, aki Montebourghoz hasonlóan a Szocialista Párt baloldali szárnyához tartozik.

A kormány továbbra is kiegyenlített a nők és férfiak arányát tekintve: fele-fele arányban kaptak szerepet.

Megőrizte posztját Laurent Fabius a külügyi, Jean-Yves Le Drian a védelmi, Stéphane Le Foll az agrár, Aurélie Filipetti a kulturális, Christiane Taubira az igazságügyi, Marisol Touraine a szociális és egészségügyi és Najat Valaud-Belkacem a női jogokért felelős és sportért felelős tárca élén. A kormányszóvivőséget utóbbitól Le Foll veszi át.

Elemzők szerint az új kormány összeállítása inkább elnöki döntés volt, és nem annyira Valls személyes javaslatai alapján történt. Erre utal az új belépők személye, a kiegyenlítettség a Szocialista Párt jobb és bal szárnya között, valamint Christiane Taubira megtartása az igazságügyi tárca élén, aki köztudottan feszült viszonyban áll a korábban a belügyi tárcát vezető Vallsszal.

Hollande hétfőn egy „szűkebb” és „harcos” kormány megalakítására kérte fel a szociálliberális nézetei miatt a baloldal jobboldalához sorolt Vallst, miután a helyhatósági választások vasárnapi második fordulójában elszenvedett baloldali vereséget követően Jean-Marc Ayrault és kormánya lemondásra kényszerült.

Az új kormányzatnak a munkanélküliség csökkentése érdekében a vállalati adóterhek és az állami kiadások csökkentését előirányzó, úgynevezett felelősségi paktum végrehajtása lesz a fő feladata. A 16 miniszter mellé azonban várhatóan számos államtitkárt nevez ki majd a köztársasági elnök, akik átvehetik a korábbi miniszterek feladatait.

A Zöldek szerdán még nem döntöttek arról, hogy támogatásukról biztosítják-e majd az új kormányt. Mindez annak ellenére történt, hogy Valls csúcsminisztériumot ajánlott az eddigi koalíciós partnernek és biztosította az energetikai átmenet folytatásáról. A párt vezetésének döntésével egyébként a képviselők egy része nem értett egyet. Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek európai parlamenti csoportjának társelnöke „ostobaságnak” nevezte a miniszterelnök ajánlatának elutasítását.