rss      tw      fb
Keres

Választás 2014 - Daul bírálta a választási csalást vélelmező baloldali nyilatkozatokat


MTI 2014. március 30., vasárnap 18:47

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke a szervezet csúcstalálkozóin soha nem tapasztalta, hogy bárki támadta volna Orbánt Viktor miniszterelnököt. A francia politikus a Hír TV-nek adott, vasárnap sugárzott interjújában élesen bírálta azokat a baloldali nyilatkozatokat, amelyek április 6-val kapcsolatban választási csalást vélelmeznek.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz politikai ellenfelei ma is azt hangsúlyozzák, Orbán Viktor pártjának nincs helye Európában és az Európai Néppártban sem, Joseph Daul kijelentett, ez téves megközelítés. Orbán Viktor a néppárti csúcstalálkozók állandó vendége - mondta, hozzátéve, ezeken a találkozókon soha nem tapasztalta, hogy „a néppárton belül valaki is támadta volna”.

Úgy fogalmazott: ezek parlamenti viták voltak, Orbán Viktor „minden vitás kérdésre megnyugtató, európai választ adott”.

Az Európai Néppárt elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor kiválóan irányította az országot az elmúlt négy évben.

Ha a választópolgárok szeretnék elkerülni, hogy országuk ugyanoda jusson, ahova a szocialisták „felelőtlen költekezésének” köszönhetően 2010-ben, akkor „csak egy felelős döntésük lehet” - az, hogy Orbán Viktort és a Fideszt támogassák - mondta.

Arra a kérdésre, hallott-e Brüsszelben olyan, a baloldal által terjesztett megnyilatkozásokat, hogy a Fidesz a saját érdekeinek megfelelően írta át a választási rendszert, Joseph Daul közölte, „nem igazán”. Hozzátette ugyanakkor: „a napokban mesélték", hogy a baloldal már most választási csalást emleget, „de milyen alapon merik megkérdőjelezni, hogy Magyarországon nem demokratikus módon zajlanak majd a választások?"

Megérti - mondta -, ha az ellenzék „fél a demokráciától", és attól tart, hogy gyenge eredményt fognak elérni, „de felesleges ilyen hangulatot gerjeszteni - úgyis a nép dönt” - jelentette ki Joseph Daul.