rss      tw      fb
Keres

Horthy a nemzet halottja lett
Tisztelt Szerkesztőség,


A szerdán megjelent, Eszes Beáta „Horthy a nemzet halottja lett” című írásával kapcsolatban jelezni szeretném, hogy tárgyi tévedés miatt az írás nem felel meg a Galamus-csoport olvasói véleményekre vonatkozó alapelveinek, végkövetkeztetése félreérthető.


Ellentétben az írásban mondottakkal, a Horthy család mauzóleumának védettségéről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) nem most, hanem nyolc éve, a Gyurcsány-kormány idején, 2006 márciusában döntött. A döntésről szóló határozat a Magyar Közlöny 2006/112. számában a 8459. oldalon jelent meg.


Horthy István emléktábláját pedig Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt akkori elnöke közbenjárására állította újra az NEKB.


Közel 5500 sír nemzeti sírkertbe sorolásáról döntött az elmúlt 15 évben az NEKB. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az NEKB titkársági feladatait látja el, nyilvántartást vezet a védettségekről. A NÖRI honlapján található adatbázis ezen nyilvántartás kereshető változata. Célja, hogy az emlékezet és az emlékhelyek iránt érdeklődők információigényét megfelelő módon kielégítse.


Fentiekre tekintettel az olvasói levél utolsó bekezdését visszautasítjuk.


Köszönettel és üdvözlettel:


Berkes Bálint
társadalmi kapcsolatok
főosztályvezető
Nemzeti Örökség Intézete