rss      tw      fb
Keres

Mértéktelen mohóság
A hatalom mániákusai nemcsak a magánnyugdíj-pénztárakat, takarékszövetkezeteket (mindig a kisemberek félretett kevéske pénzét) államosítják. Ismét átléptek egy határt. Újabban Puskás Ferenc nevének kisajátítására készülnek, hogy azt Orbán Viktor kizárólagosan felcsúti védjegyének használja.


Amikor olvastam, hogy megtiltották a Honvéd szurkolóinak a Puskás nevét viselő molinó kifüggesztését a Puskás–Honvéd mérkőzésen, nem akartam hinni a szememnek. Megdöbbentő, ugye? Puskás egykori csapata, a Honvéd drukkerei valamikori bálványuk nevével akarták lelkesíteni játékosaikat. Ekkora vakmerőséget!


Régi futballrajongó vagyok. Fölnéztem a nagyokra, Puskás Öcsire is. De már maga a ceremónia, ami a temetését kísérte, visszatetszést keltett bennem. Messzire eltávolodott a szolid mértéktartástól.


Papp Laci jutott akkor eszembe, a legendás ökölvívó, aki három egymást követő olimpián (1948, 1952, 1956) nyert aranyérmet, aki, akárcsak Puskás, kint maradhatott volna, nagy karrier várt rá. De ő hazajött, és jóllehet meghódította az egész bokszvilágot, profi Európa-bajnok lett, az akkori hatalom nem engedte indulni a világbajnoki címért. Papp Laci mégis itthon maradt, nevelte a fiatalokat, az utánpótlást. Szerette hazáját.


Orbán most rátenyerelt Puskás nevére, amelyet már volt csapata, a Honvéd hívei sem használhatnak.


Talán csak idő kérdése, hogy a miniszterelnök szomszédságában épülő szuperstadion homlokzatán ezt olvashatjuk: FELCSÚTI-PUSKÁS FERENC STADION.


Nil admirari.