rss      tw      fb
Keres

Amálka néni nevében
Mint alább világos lesz, tényleg nemigen értek hozzá.


A Heti Hetest nézve fölmerült bennem, hogy mégse hagyom szó nélkül.


Hogy én is szeretném érteni. Amálka nénihez hasonlóan.


Kéri László is egyetértett azzal, hogy Ceglédi Zoltán Amálka nénjének nehéz lehet elmagyarázni, mi a gond azzal, hogy a kiváló Matolcsy miniszter állítólagosan bizonyos bankárok számára, velük együtt ebédelve, bennfentes információt fecsegett ki.


Én viszonylagosan értelmes diplomásként (aki nem közgazdász!) együtt érzek Amálka nénivel is meg mindenkivel, aki nem egészen érti. A bankárok megtudták, hogy a forint értéke (pl. euróban) órákon belül növekedni fog, tehát ha perceken belül vesznek forintot, akkor órákon belül visszaválthatják nagyjából 1%-nyi nyereséggel, ami százmilliók esetében jelentős összeg.


Ne legyünk kicsinyesek, nagy kerek számokkal könnyebb számolni, a példa kedvéért:


Vettek 100 millió euróért (31 600 millió, vagyis 31 és fél milliárd) forintot, ettől különben keresletnövekedés miatt nő a forint árfolyama. Aztán délután volt egy rakás forintjuk, amit vagy eltettek, vagy ha a nyereségüket realizálni akarták (pl. 312 forintos árfolyamon), ismét vettek rajta eurót, valamivel többet, mint a kiinduló 100 millió (nagyjából jó 1%-kal, ha jól számolok, 1 millió 280 ezerrel), mellesleg kínálatnövekedés miatt a forint árfolyama ismét csökken, amint realizálni akarják a hasznot.


De! Na és akkor mi van? Pl. a tokiói tőzsdén a bankárok nyernek 1%-ot, ezzel nem világos, hogy kinek okoz ez kárt, pláne, hogy miért okozna kárt a magyar államnak vagy bárkinek. Persze nyilvánvaló, hogy kvázi általánosított „illemszabályként” tilos lehet olyan cselekedet is, aminek nem jelölhető meg a konkrét károsultja. Ezzel általában nincs bajom, de erről van szó?


Esetünkben relatív kár érte a világ összes többi bankárát is, akik nem kapták meg a bennfentes információt. Ennyi?


Azt is leszögezem, hogy hasonló okból tartom gyanúsnak az Orbán–Matolcsy narratívát (fairy-tale) arról, hogy „megtámadták a forintot”. Egy frászt! Maximum, amit tehetnek, komoly ráfordítással föl- vagy lefelé befolyásolhatják a forintárfolyamot. Arról meg, ha jól rémlik, nem egyértelmű, hogy adott szituban jó vagy rossz (szempontok pl.: import, export, devizaadósok).


Látom és tapasztalom, az elemi erejű fölháborodást, de nem tudom konkrétummal megtölteni a magam számára.


Abban is biztos vagyok, ha ezt a másik oldal vétette volna el, már kő kövön nem maradna. Na azt se érteném, ahogy így sem értem.


Matolcsyt én még mindig a csecsemők mongolfoltjáról való értekezése miatt tartom debilnek és alkalmatlannak. Meg persze a „You know package”, meg a „fairy-tale” miatt.


Nekem ez tökéletesen elég.


De tényleg szeretném érteni. Az összes Amálka nénik nevében.


Mindenesetre az ellenzéknek harcosabb precizitással kellene tájékoztatnia, nem csak demokráciából meg választási törvényből, de közgazdaságból is.