rss      tw      fb
Keres

EP-választás - Az NVB a hétfői kúriai döntést tekinti iránymutatónak a plakátolás ügyében


MTI 2014. március 18., kedd 18:51

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Kúria hétfői döntését tekinti iránymutatónak a választási plakátok elhelyezésének kérdésében a testület keddi, jegyzőkönyvi döntése értelmében.

Az NVB Patyi András elnök javaslatát elfogadva egyhangúlag szavazott az ügyben. Az elnök közölte, döntésükről értesíteni fogja a Kúria elnökét.

A Kúria hétfői végzése szerint a plakátok villanyoszlopon való elhelyezése nem sérti a választási eljárás szabályait, így emiatt a választási bizottságok nem állapíthatnak meg jogsértést.

Patyi András a keddi döntés előtt felidézte, hogy a Kúria egy március 5-i végzésében már hozott döntést a választási plakátok elhelyezése tárgyában, ám abban egy kormányrendelet alkalmazása mellett foglalt állást. Utalt arra, hogy a Kúria akkor kifejtette: az említett rendelet a választásra vonatkozó jogszabálynak tekintendő, és annak alapján „tiltott plakátelhelyezés megítélésére a választási bizottságok hatáskörrel rendelkeznek”.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétfőn meghozott kúriai végzés „ezzel szöges ellentétben álló jogi álláspontra” helyezkedett, és azt állapította meg, hogy a plakátok villanyoszlopon való elhelyezése ellentétes ugyan a rendeletben foglaltakkal, mégsem sérti a választási eljárási törvényt.

Patyi András szerint a Kúria indoklásából egyértelműen az következik, hogy a Kúria nem tekinti választásra irányuló jogszabálynak a kormányrendelet ezzel kapcsolatos paragrafusát, és azt a választási szervek hatókörén kívüli szabályozásnak tartja.

Az NVB elnöke kedd délutáni sajtótájékoztatóján a kúriai döntésekkel kapcsolatban azt mondta, a Kúriának van jogosítványa tisztázni, lehet-e választási jogszabálysértést megállapítani kampányplakátolási ügyekben.