rss      tw      fb
Keres

Matolcsy célkeresztben
Van nekünk egy Matolcsynk. Teljes nevén Matolcsy György, aki 2010–2012 között gazdasági miniszter volt, jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztét tölti be. Orbán Viktor miniszterelnök jobb keze. Az ún. „unortodox” gazdaságpolitika atyja. Mert „a miniszterelnököt inkább a hatalom érdekli, és ehhez Matolcsy szállítja a gazdaságpolitikát”. (168 óra) Az egykulcsos adóval a gazdagoknak kedvezett, amivel évente 500 milliárdot vont el a költségvetéstől és ennek pótlására új adókat és különadókat vezetett be, amivel megölte a fejlődést. Elképzelése azon a téveszmén alapult, hogy a tehetősebbek a többletpénzből többet vásárolnak, felpörög a fogyasztás, ami jót tesz a gazdaságnak. Ebből nem lett semmi.


Most meg kiderült, hogy gazdasági miniszterként 2011. november 17-én a hivatalos bejelentés előtt elárulta külföldi banki szakembereknek, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, ami devizaspekulációt indíthatott el a forint esetében.


Ő és a MNB ugyan a hírt fikciónak minősítette, az ellenzék és az illetékes szakemberek viszont Matolcsy megnyilatkozását titoksértésként értékelik, őt magát ilyen tisztségek betöltésére alkalmatlannak tartják, és a lemondását követelik.


A magyar közvélemény joggal várja el, hogy miközben Simon Gábor ügyével foglalkoznak és az ügynek – az ártatlanság vélelmét mint emberjogi alkotmányos alapelvet figyelmen kívül hagyva – sajtónyilvánosságot biztosítanak, az igazságszolgáltatás Matolcsy ügyében is tegye meg a szükséges intézkedéseket.