rss      tw      fb
Keres

Egy eltévedt fideszes - néhány megjegyzés a Zuschlag-jelenséghez
Ahogy írtam a múltkor, egyre szánalmasabb a Fidesz kommunikációja. Olyan ügyeket kaparnak elő, amelyek nagyon régiek, és már nem lehet kihozni belőlük semmit. Egyértelmű, hogy nincs mit mondaniuk a választóknak, illetve amit mondani tudnának, azt nem merik elmondani, nem merik felfedni, mire készülnek, ha véletlenül megint megnyernék a választást. Nyilvánvaló persze, hogy a demokratikus oldal lejáratását akarják elérni ezekkel a fosszilis ügyekkel, de valószínűleg már csak azok hallják meg a szavukat, akik feltétel nélkül hisznek bennük, szerintem mindenki mást hidegen hagynak, vagy éppen ellenkezőleg, a Fidesz ellen fordítanak.


A megvádoltak tagadnak és cáfolnak, de ez nem elég, sőt, túl kevés, támadni kell! És nem elég Zusclagot támadni, mert ő jelentéktelen, és valamikor a szocialistákhoz tartozott, így a támadás nem lesz eléggé hatékony. A Fideszt kell támadni, és nemcsak azért, mert ők találták ki ezt az egész propaganda-trükköt, hanem mert a Zuschalg-mentalitás teljesen azonos Orbán Viktor és a Fidesz mentalitásával, elég ehhez meghallgatnunk, mit mondott a politikai elképzeléseiről maga Zuschlag János, amikor még szabadon ténykedhetett. Az a kijelentése, hogy „ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer” tökéletesen megegyezik a Fideszt évtizedek óta működtető elvvel. Talán még a fideszesek is magukra ismernek benne. Csak le kell hántani Orbán Viktor beszédeiről az eufémizmusok csillogó burkát, és alatta ott találjuk a klánfőnök kegyetlenségét. Orbán gondolkodás nélkül lemészárolta gazdaságilag és egzisztenciálisan az ország nagyobbik részét, közben pedig folyton arról beszélt, senkit (aki engedelmesen követi őt, és akiből neki haszna van) nem hagy cserben. Egy sohasem hazudó politikus képében tetszeleg, erkölcsi magaslatokra képzeli magát, de ez az erkölcs a bűnözőké: az a hazugság, amiből haszna van, erkölcsös, mert az erkölcs nála semmi más, mint önimádat. Orbán és a Fidesz erkölcse nem az emberek egyenlőségére épül, és nincs köze a felelősségvállaláshoz, arról azt sem tudja, hogy micsoda, hiszen még soha életében nem gyakorolta. Az erősnek szerinte – ahogyan az politikájából és magatartásából kiolvasható – nincs szüksége felelősségvállalásra. Az erő erkölcsét mindig is a megalázkodás, a behódolás erkölcse egészítette ki, így állt össze az a társaság, amely a maga gazdagodása érdekében elsorvasztja Magyarországot és feléli a jövőjét.


Zuschlag János egy eltévedt fideszes, aki, ki tudja miért, a baloldalra keveredett, de most hazatalált, végre ott van, ahová való, a Fidesznél, ehhez mindössze be kellett hódolnia a nálánál sokkal több pénzzel és sokkal nagyobb erővel rendelkező Orbán Viktornak. Apropó, ha Zuschlag Jánost hat évre ítélték néhány tízmillióért, amelynek jó részét vissza is fizette, vajon hány évre fogják ítélni Orbán Viktort és társait, ha eljön az ideje? Életfogytiglanra? És vajon hogyan fogja visszafizetni az országnak az elrabolt ezermilliárdokat?