rss      tw      fb
Keres

Magyar származású képviselőt választottak Amerikában

A republikánusok hatalmas győzelmet arattak, a konzervatív „gőzhenger” visszavette az amerikai képviselőházat a demokratáktól. Meg fogják keseríteni Obama hátralevő elnöki ciklusát.

A konzervatív választási hullám egyik nyertese Andy Harris, aki Maryland állam egyik választókerületét fogja képviselni. Az 53 éves orvos magyar származású, édesapja Zoltán Harris miskolci illetőségű.

A képviselő szemérmes magyar múltjával kapcsolatban, nem tudni, mikor és miért változtatta meg édesapja az eredeti családnevet. Az sem világos, hogy beszél-e magyarul.

A szűkszavú életrajzból csak annyi derül ki, hogy édesapja 1950-ben, 39 éves korában került az Egyesült Államokba. Azt megelőzően állítólag orosz fogságban volt. Egy Ukrajnából származó lengyel nemzetiségű hölgyet vett el feleségül, és Andy Harris 1957-ben született, már Amerikában. Más életrajzi információt eddig nem közölt a politikus, de gyakran hivatkozik arra, hogy szülei a „kommunizmus elől” menekültek Amerikába.

Andy Harris konzervatív katolikus republikánus képviselő, öt gyermek édesapja. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai magyarok többsége hagyományosan a demokratákat támogatja.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!