rss      tw      fb
Keres

WSJ: Egy magyar párt, amely az orosz rubelt akarja bevezetni
A The Wall Street Journal Egy abszurd magyar párt leküldi kutyába az ellenfeleit címmel közölte Fehér Margit írását. Egy esélytelen párt egzotikus kampányígéreteket tesz, így gúnyolva ki a megszokott politikát.


A Magyar Kétfarkú Kutya párt egy kutya kitartásával igyekszik elindulni az ország küszöbön álló választásán.


A magyar kezdőbetűk alapján MKKP-ként ismert párt örök életet és mindenkinek ingyen sört ígérő jelszavakkal kampányol. „Az abszurditás eszközeit használja” – mondja. És most azt akarja, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg az alsóbb instanciák döntését, amelyek elutasították a hivatalos politikai pártként való bejegyzésre vonatkozó kérelmet.


Magyarország nyakig van az április 6-ára kitűzött választások előtti kampányban, a legtöbb párt aktivistákat, ezzel szemben a MKKP „passzivistákat” keres.


Miközben a kormányzó Fidesz kényelmesen vezet a felmérésekben, nagyrészt a rezsicsökkentéseknek köszönhetően, az MKKP azt mondja, emelni fogja a rezsit. Amikor Magyarország megállapodást írt alá Oroszországgal arról, hogy Moszkva fogja bővíteni Magyarország egyetlen atomerőművét, és hatalmas kölcsönt ad, az MKKP azt mondta, hogy Magyarországnak ennél is tovább kellene menni, és az euró helyett az orosz rubelt kellene bevezetni valutaként.


Az MKKP azt mondja, hogy ha győz a választásokon, kilépteti Magyarországot az Európai Unióból, és tárgyalásokat kezd arról, hogy az Európai Unió csatlakozzon Magyarországhoz – így gúnyolva ki Orbán Viktor miniszterelnök összecsapásait az EU-val.


Az MKKP nevetséges választási ígéretei azt akarják megmutatni a magyaroknak, hogy a farkak (politikusok) csóválják a kutyát – a választókat.


A „lehetetlen ígéreteikkel” azt akarjuk megmutatni, hogy „a hagyományos politikai pártok nem felnőttként kezelik a szavazókat” – írta az MKKP az Alkotmánybírósághoz benyújtott keresetében. „Szintén lehetetlen ígéreteket tesznek, anélkül, hogy világossá tennék a szavazók számára, hogy az ígéreteik nem reálisak”.


A párt, amelynek már közel százezer követője van a Facebookon, azt mondja, nevét abból az angol mondásból vette, amely szerint valaki „olyan boldog, mint egy kétfarkú kutya” (as happy as a dog with two tails). Az alsóbb bíróságok elutasították az MKKP bejegyzésre vonatkozó kérelmét a párt neve miatt, amely a bíróságok szerint nem tükrözi kellőképpen a párt tevékenységét, így félrevezetheti a szavazókat.


Ilyen ítéleteket nem hozhatnak egy kutya ellen – válaszolt az MKKP. Az MKKP – amelynek logója egy egyetlen vonalból megrajzolt, piros szemű fehér kutya – azzal érvel, hogy egy párt létrehozása, még egy pimasz párt létrehozása is az alkotmány értelmében alapvető jog.


Európában sok komolytalan vagy viccpárt létezik. Az Egyesült Királyságban működik a Hivatalos Szörnyeteg Dühöngő Őrült Párt (Official Monster Raving Loony Party). Az „A Párt” (Die Partei) elnevezésű szervezet hazája Németország, és célja, hogy falat építsen Svájc köré. Izlandon pedig „A Legjobb Párt” (Besti Flokkurinn) 2010-ben Reykjavikban vártalanul helyhatósági választást nyert, és azóta is tartja magát a polgármesteri hivatalban.