rss      tw      fb
Keres

Nem jelent meg téves információ a magyar sajtóban
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija kedden hivatalosan is bejelentette, hogy az Európai Rabbik Központja (Rabbinical Center of Europe) március 24–25-én Budapesten tartja kétévente esedékes közgyűlését és szakmai konferenciáját. A több mint kétszáz rabbi megtárgyalja majd „az egész európai zsidóságot érintő vallási kérdéseket, így a zsidó oktatás, az európai rabbiképzés vagy a kóser vágás helyzetét és a közösségi élet kihívásait”. Jó. Erről már megírtam a véleményemet.


De Köves Slomó azt mondja: az esemény helyszínválasztásának okát a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója adja, „szemben a sajtóban megjelent téves információkkal”.


Na itt álljon meg a menet! Melyik sajtóban? A magyarban? Mert a magyar sajtó – például a Galamus, például az Origo – nem a kisujjából szopta és nem is a Jobbik közleményéből szedte a közgyűlés helyszínválasztásának okát, hanem az Európai Zsidó Sajtóügynökség (EJP) február 3-ai híréből. Nálunk szó szerinti fordításban jelent meg. Eszerint nem akárki, hanem maga Meta Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabbiközpont és az Európai Zsidó Szövetség vezetője mondta: „Nem könnyű Magyarországon zsidónak lenni 2014-ben. Az elmúlt néhány évben az országban jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma. Rutinná lettek a súlyos gyújtogatások, erőszakos támadások és vérvádak. A konferencia célja, hogy támogatást nyújtsunk a zsidó közösségnek.”


Csakhogy közben az EJP honlapján átírták a hírt. A bejegyzés szerint február 4-én, de ez elég valószínűtlen, hiszen mi február 5-én tettük fel a fordítást (azaz 4-én este készült), és a hír akkor még a fenti szöveggel szerepelt. Ma már az Európai Rabbiközpont és az Európai Zsidó Szövetség vezetője a zsidó hírügynökség híre szerint csak ennyit állít: „Nem mindig könnyű zsidónak lenni Európában, ahogy Magyarországon sem. Ugyanakkor a mi feladatunk az, hogy megüzenjük, a zsidó élet újjászületik a kontinens egyik legrégebbi közösségében.” „Az elmúlt néhány évben az antiszemita ideológia hangjai felerősödtek az országban. A konferencia célja, hogy támogatást nyújtson a zsidó közösségnek és a magyarok többségének, akik félelemmel nézik a negatív fejleményeket.”


Ha egy országról ilyen súlyos és téves állítások hangzanak el egy európai zsidó vezető szájából, mint ami az eredeti szövegben szerepelt, akkor nem elég titokban átírni a hírt. Margolin rabbinak nyilvánosan vissza kellett volna vonnia az állítását, a zsidó hírügynökségnek pedig helyesbítenie kellett volna. És Köves Slomó rabbi sem teheti meg, hogy meghazudtolja a sajtót, akár a magyart, akár a zsidót. Csak azt teheti, ha tisztességes, hogy elnézést kér Margolin rabbi nevében, és elmondja, hogy az ő korábbi állításával szemben mi a rabbikonferencia helyszínválasztásának a valódi (vagy újrafogalmazott) oka. De ha a rabbihierarchia ugyanúgy működik, mint mondjuk a Fidesz nevű párt, ahol nem lehet ellene beszélni a fővezetőnek, akkor Köves rabbi legalább annyit megtehetett volna, hogy úgy fogalmaz: „a korábban közöltekkel ellentétben”. Fedje jótékony homály, hogy ki tévedett (ekkorát). De hogy a (magyar) sajtó nyakába varrjon egy ilyen Magyarország-torzképet, azt még egy magyarországi hitközség rabbija sem teheti meg.