rss      tw      fb
Keres

Két titkosszolgálati jelentést hoztak nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásárólKét titkosszolgálati jelentést hoztak nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról
Az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján anonimizált formában (azaz a neveket, adatokat kitakarva) nyilvánosságra hozott két titkosszolgálati jelentést, amely a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült. A jelentéseket az AVH elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal készítette.
Bajnai Gordon szerint azonban az egymástól eltérő információkat tartalmazó számos – és nem két – jelentésből készült egy összefoglaló jelentés is, amelynek a végkövetkeztetése ellentétes azzal, amit a most kampánycélból nyilvánosságra hozott két részjelentés sugall.
Péntek este a portálok többsége már tényként kezelte a titkosszolgálati jelentésben is csak Eduardo Rózsa-Flores véleményeként aposztrofált állításokat.


1. A két részjelentés


Az egyik részjelentés dátuma 2007. május 21. és a „Gyümölcsöskert” címet viseli, a másik, a „Gerilla” 2009. július 29-ei.A Gyümölcsökert fedőnevű nyomozás szerint


A kiszivárogtatott őszödi felvétel nem lehallgatással készült, nem volt lehetséges sem kintről, sem bentről így rögzíteni a hangot, de nem is az MSZP számára készült felvétel másolata. A felvételt feltehetően a beszédet egyébként is rögzítő Kft. készíthette, szóbeli felkérésre. Jóhiszeműek voltak, hiszen elkötelezettek az MSZP és Gyurcsány iránt.


Azonosítottak valakit, akinél a felvétel egy nappal a nyilvánosságra hozatala előtt volt, és emailben továbbította. Ez a nem megnevezett személy „erősen jobboldali beállítottságú” [...] nem ellenőrzött információk szerint a médiában érdekeltségekkel bíró közismert személyiség”, aki egyik barátjától kapta az anyagot, aki viszont nem politikus. Ő [ki van takarva a név] „kezdett el házalni a felvételekkel”.


A megrendelő személyét, a rögzítés célját nem sikerült tisztázni, ahogy azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta és kinek adta tovább.A Gerilla fedőnevű ügy lezárásról szóló jelentés


A jelentés nem nevezi meg, de a benne szereplő Guevara fedőnevű, „magát nemzeti anarchistának valló célszemély” Eduardo Rózsa-Flores lehetett (2009-ben Bolíviában kommandósok lelőtték), aki „a 2006-os őszi események kapcsán is szélsőséges nézeteket valló” publikációkat jelentetett meg, amelyekben „ellenállásra buzdított”.


Guevara saját bevallása szerint ismerte azt a személyt, „aki felelőssé tehető a miniszterelnök őszödi beszédének” kiszivárogtatásáért, írja a jelentés. És: „sikerült felvázolni azon személyi láncolat jelentős részét, amely a ’kikerült’ hanganyag nyilvánosságra hozatalában tevékenykedett”.


Innentől a jelentéstevő titkosszolga Guevara elbeszélését idézi, tehát nem bizonyított és nem ellenőrzött információkat ír le. „Guevara elmondása szerint” egy MSZP-s politikus volt a kiszivárogtató, aki „a miniszterelnökkel és a frakciótársaival egyeztetve [190 tagja volt az MSZP-frakciónak! – a szerk.] szervezte meg” a beszéd nyilvánosságra hozatalát. Magát az MSZP-s politikust Guevara nem tudta megnevezni, csak találgatott, hogy egyáltalán ki jöhet szóba [de azt „tudta”, hogy az ismeretlen egyeztetett Gyurcsány Ferenccel és a frakcióval – a szerk.] Ez az ismeretlen MSZP-s politikus egy (kitakart valakit) bízott meg azzal, hogy kapcsolatai révén „a JobbikNet-hez” juttassa el a hanganyagot.


Így is történt, majd 2006. szeptember 16-án, Guevara jelenlétében a szélsőjobboldali kupaktanács „arra az álláspontra jutott”, hogy „átadják a Fidesz számára a lehetőséget”, azaz a hanganyagot. Még aznap éjjel felkeresték (hogy kik, ki van takarva, és az is, hogy kit, de itt már vastagon benne járunk a Fideszben), és a felkeresett illető „azonnal értesítette” (szintén ki van takarva, hogy kit).


Itt technikai részletkérdések következnek (a Fidesz sokszorosította, pontosabban előbb kivágta belőle a szaftos részeket, majd motoros futárral szétküldte a sajtónak és a Magyar Rádiónak).


És itt ismét Guevara véleményét, pontosabban elméletét idézi a jelentéstevő: „Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt a kormánynak szüksége, hogy időt nyerjen, továbbá valamilyen módon elterelje a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszeríthette volna őket, s így esetleg az elérendő céljuk elsikkadhatott volna. Célszemélyünk állítása szerint a médiába juttatás érdekében több verzió is kidolgozásra került.”


2. Bajnai Gordon blogbejegyzése péntek éjjel: Titkosszolgálat a választási kampányban


Az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozott két, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggő részjelentést.
Miniszterelnökként az ügyben keletkezett jelentéseket ismertem, ezért állíthatom: a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot. A kormányzat még a közzétett dokumentumokból is a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat.
Az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartok
.”


Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az ATV Híradó megkeresésére annyit mondott: ebben az ügyben egy autentikus forrás van, Gyurcsány Ferenc, így az MSZP az ő álláspontját fogadja el.


Szigetvári Viktor, Gyurcsány korábbi munkatársa, az Együtt társelnöke a Twitteren azt írta: „Nagyon tréfás ez az államilag hamisított őszödi jelentés. Persze szégyen is, hogy így járatják le a hazát szolgáló tisztek hivatását.”


Mivel érthetetlen okból az Alkotmányvédelmi Hivatal este tette ki a honlapjára a két dokumentumot, így összesen ennyi reakció érkezett rá szombat hajnali 5 óráig.


3. Portálok beszámolói a két jelentésről


– A nol.hu címe – a portál talán először számolt be az ügyről (nem közölnek óra-percet) – maga a bizonyosság: Őszöd: itt a titkosszolgálati jelentés! A cím szerint csak egy titkosszolgálati jelentés készült az őszödi nyomozásról, és ez az (vajon melyik a kettő közül?) A lídben már többes szám szerepel – „Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal jelentéseit” –, de itt is úgy, mintha a titkosszolgálatnál mindösszesen ez a két jelentés készült volna.


Az Index ugyanilyen trampliságot követ el a nagy szenzációhajhászásban. Cikke címében állítja, amit még a Gerilla című jelentés készítője sem állított (csak Rózsa-Flores), hogy Egyeztettek Gyurcsánnyal az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról. Majd a jelentéskészítő szájába adja, tényként, Rózsa-Flores „elméletét” is: „Az egyik jelentés arra is kitér: a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére.” Bejött, amire Orbánék számítottak: a félbulvár sajtóban lehet bízni.


A hvg.hu szintén elköveti azt a hibát, hogy magával az „őszödi jelentéssel” azonosítja a… melyik részjelentést is a kettő közül? A cím: Nyilvános az őszödi titkosszolgálati jelentés. És a líd itt is tényként, a jelentés megállapításaként – nem a megfigyelt célszemély állításaként – közli, hogy „Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtatták ki a 2006-os őszödi beszédet”.


Az Origo beszámolója viszont a helyén kezeli a jelentést is, Rózsa-Flores állításait is. A cikk címe: Nagy machinátornak tűnik Gyurcsány az őszödi jelentésben. És a líd is pontos: „Bombasztikus elmélet olvasható az őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséről abban a két dokumentumban, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az Alkotmányvédelmi Hivatal. A jelentések szerint nem hallgatták le Gyurcsány Ferencet, aki maga is benne volt a kiszivárogtatásban, amit nagyon bonyolultan szerveztek meg, hogy végül a Fideszen keresztül juttassanak el a nyilvánossághoz. A jelentésekből sok fontos részt és nevet kitakartak, a történetet bizonytalanná teszi, hogy egyetlen forrásra, a 2009-ben meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardo elmondására alapozzák.”


– Még az MTI-ről néhány szót: háttéranyagukban, amelyet éjjel az őszödi hírhez kiadtak, felvázolják az őszödi beszéd rövid történetét. „Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnök őszödi beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el. Gyurcsány Ferenc egyebek mellett azt mondta” – és itt elismétlik szó szerint a beszédből a Fidesz által célzatosan összeollózott részeket a hazugságról, az elkúrtukról, a böszmeségről. Arra az esetre, ha már elfelejtettük volna, hogyan kell olvasni a beszédet. Noha az eredeti szövege ez volt.