rss      tw      fb
Keres

Gerinctörés
Bánó András arról kérdezi az interjúvolt pedagógust, Schiller Mariann vezetőtanárt, véleménye szerint mi a logikája annak, hogy a pedagógusoknak, bármennyire nemszeretem módon megalázó is, személyes portfoliót kell készíteniük.


A vendég nem tudja, láthatólag Bánó sem. Én mint néző, szeretnék odakiabálni nekik és segíteni.


Hiszen a kormányzati cselekvés logikája, oka, nagyon is egyértelmű, pontosan ugyanaz, mint például a különböző (elő-, rokkant- és kedvezményes) nyugdíjasok csuklóztatásának, az évtizedek óta trafikban utazó kiskereskedők, a művészek, a tanulók, a magánnyugdíjpénztár-tagok, a földművelők, a szegények, a cigányok a zsidók megtiprásának. Mi az a fogalom, ami stratégiai célként mindezt összefogja, ami ezeknek a különböző embercsoportoknak a kegyetlen, lelkiismeretlen, arcátlan és gátlástalan meggyötrésével megvalósulni látszik? Egy bizonyos fogalom, egy metafora: a gerinctörés.


A lakosság pszichés és részben fizikai megdolgozása, abból a célból, hogy elveszítsék emberi tartásukat, büszkeségüket józan gondolkodó és ítélőképességüket. Ennek a reménybelileg kezelt népnek már nem a turul lesz a jelképe, egy frászt, a meztelen csiga (Hofi Géza után, aki szerint ez a csúszómászó a megcélzott minőségű emberekhez képest maga a gerincoszlop.)


Hadd tegyek rendet a metaforámban. Ha jól rémlik, van egy hipotézis, hogy eleinknél csak az előkelőek születtek a hun-türk turulban, s ők uralták az akkori szegénynépet, akik finn-ugorok voltak . Ez a mintázat tükröződik majd ismétlődve: a vezérek a meztelen csigában születnek, hogy gerincoszlopot képezhessenek a békemenetes nyáj köréhez képest. (Hiszen elismerjük, azért kell bizonyos határozottság, gerinoszlop, a békemenetesek kordában tartásához is.)


Lelkileg, szellemileg megnyomorodott kéz- és egyéb nyalogató békemenetelő birkanyáj kifejlesztése a merénylők részére még a hatalom kiélésének kéjes élvezetével is jár, érdemes megfigyelni tán nem is a főcsővezetőket, inkább a középkádereket, a mezei fideszes-kádéenpés figurákat.


A Friderikusz-műsorban a Ludassy Mária által említett francia protofasisztának, Charles Maurras-nak tulajdonított mondás (29:50-től), miszerint „Franciaország nő, és a nők élvezik az erőszakot”, sokak szerint magától Adolf Hitlertől származik (nyilván nem a francia változat) – alacsony szellemek találkozása? (ki kitől vehette? habár a professzorasszony nagy valószínűséggel jobban tudja).


Ez magyarítva a mi Nagyvezírünknek is jelmondata lehet. Megjegyzem, hogy a közkeletű antigyurcsányizmus ellen (hogy ő a felelős a Fidesz kétharmadáért) már magam is asszociáltam az erőszaktevésre.