rss      tw      fb
Keres

Adakozzunk Tétényi Évának!

Szüksége lesz rá. Az ismét képviselői önálló indítványként vasárnap tömegesen benyújtott törvénymódosítási javaslatok egyike ugyanis felhatalmazza az esztergomi fideszes többségű képviselőtestületet (és bármelyik másikat az országban), hogy a polgármester fizetését belátása szerint csökkentse.*

Az indoklás, természetesen, mint mindig, most is méltánylandó, sőt kívánatos társadalmi érdek: a költségtakarékosság.**

A gyakorlatban a Fidesz célja ugyanúgy a számára nemkívánatos személy kiszekálása egzisztenciális ellehetetlenítés révén, ahogy a kétmillió forintos fizetési plafonnak is megvolt a maga címzettje, Simor András jegybankelnök (a huszonkilenc pont tizenkilencedikje: „havi bruttó kétmillió forint fizetési plafon bevezetése az állami költségvetési szférában, beleértve ebbe a Nemzeti Bankot is”.)

Ha választási csalásra hivatkozva nem lehetett elüldözni a kétharmados többséggel megválasztott polgármester asszonyt, ha megalázással sem lehetett rávenni arra, hogy elbujdosson szégyenében – hiszen Meggyes Tamás nyíltan semmibe vette őt, például nem engedte át neki a polgármesteri irodát –, ha ellehetetleníteni sem sikerült a munkáját azzal, hogy a fideszes többségű képviselőtestület nem volt hajlandó együttműködni vele, ha jogilag sem sikerült megbénítani (amikor ugyanez a képviselőtestület elvonta volna összes hatáskörét), akkor nincs más hátra, törvényt módosítunk: a helyi fideszes többségű képviselőtestületet mi, a kétharmados népképviselet felhatalmazzuk arra, hogy csökkentse a polgármester fizetését (ha lehet, nullára). Mert ez a nép akarata. A költségtakarékosság.

Miféle emberek ezek, akiknek folyamatosan azon jár az agyuk, hogyan lehet erőszakkal vagy csellel, rafinériával ellehetetleníteni más embereket? Mindenkit, aki szembe mer szegülni velük, vagy csak nem úgy működik, ahogy ők szeretnék, vagy csak bántja a szemüket a puszta tény, hogy az illető létezik? És most nem éppen a kétharmados választói akaratot csapják pofán, azt, amelyikre amúgy reggeltől estig ellentmondást nem tűrően hivatkoznak? És persze nem mellesleg ismét jóleső bosszút állnak, most éppen azon az emberen, aki úgy gondolta – már hónapokkal ezelőtt, amikor úgy döntött, elindul a Fidesz-jelölttel szemben –, hogy a Fidesz kinyilvánított akarata nem mindenki számára azonos a szentírással.

És még egy kérdés: kedves jóbarátok, sporttársak, üzletfelek, nagyhatalmú vállalkozók és bankárok, tiszteletre méltó professzorok és egyházatyák, Önöknek ez még mindig belefér? Szóljanak, kérem, ha már nem. Egyszerűbb, mint ha én naponta megkérdezem.

(Mihancsik Zsófia)


* A Kósa Lajos–Tarlós István–Kovács Zoltán által jegyzett egyik képviselői önálló indítványról van szó, ők hárman szorgoskodtak most a hétvégén (és nemcsak szorgalmasak, hanem következetesek is: a bevásárlóközpontok nem lehetnek nyitva vasárnap, de üptre törvénymódosításokkal elárasztani a nagyérdeműt Isten szent pihenőnapján, azt szabad!). A javaslat az 1994. évi LXIV. törvényből törli azt a rendelkezést (4/A.§ [3], amely kimondja, hogy „a polgármester illetményének, tiszteletdíjának a választást követően megállapított összege a megválasztását megelőző polgármesteri illetménye, tiszteletdíja összegénél nem lehet kevesebb”.

** „Az illetmény emelésére a Pttv. 3. § (4) bekezdése a képviselőtestület számára lehetőséget biztosít, azonban az alacsonyabb összeg megállapításának a hatályban lévő szabályozás nem enged teret, hiszen a Pttv. 4/A. § (3) bekezdésének rendelkezései szerint a polgármester illetményének, tiszteletdíjának a választást követően megállapított összege a megválasztását megelőző polgármesteri illetménye, tiszteletdíja összegénél … nem lehet kevesebb. Tekintettel arra, hogy a fenti rendelkezés szükségtelenül korlátozza a képviselőtestület díjazás tekintetében gyakorolt hatáskörét, valamint komoly korlátot állít a költségtakarékosabb illetmény megállapítás irányában, indokolt e korlátozás hatályon kívül helyezése.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!