rss      tw      fb
Keres

Ötven tanár bojkottálja Hoffmann rendszerét
Több tucat tanár tiltakozik a pedagógusminősítés jelenlegi rendszere ellen, és nyílt levélben közölték, hogy nem készítik el az úgynevezett portfoliójukat. Ez a pályafutásukat összefoglaló dokumentumcsomag a feltétele annak, hogy magasabb fizetési kategóriába – pedagógus I-ből pedagógus II-be – kerülhessenek, írta kedden az origo.hu.


Közleményükben azt írják: „Tiltakozásunk jeléül nem töltjük fel a pedagógus II. fokozatba lépés feltételéül szabott portfolióinkat. Úgy véljük, hogy a pedagógus I-ben való maradásunk a jelenlegi minősítési rendszer szégyene, olyan rendszeré, amelyet nem kívánunk portfólióinkkal legitimálni. Elismerjük, hogy a portfóliós értékelés újszerű és korszerű eszköz, többen magunk is hozzájárultunk hazai elméletének, közoktatási és tanárképzési gyakorlatának kimunkálásához. A pedagógusok minősítő eljárásában sem vitatjuk lehetőségeit. Mégis, a pedagógusok minősítésének jelen formájaként átgondolatlannak, előkészítetlennek és megalázónak tartjuk.”


Az új életpályamodell ugyanis minden tanárt a legalacsonyabb szintre, pedagógus I-nek sorolt be, portfoliót kell benyújtaniuk a több évtizede pályán lévő tanároknak is, hogy előreléphessenek. A portfoliót a tankerületekben értékelik. A minősítési rendszer legnagyobb hibája, írják a tiltakozók, hogy visszamenőlegesen állít startkőre korábban képzettségük alapján magas fizetési kategóriába sorolt, több évtizede a pályán levő pedagógusokat. „Lenulláz minden eddigi eredményt, akár egy egész életutat. Lefokozza az idősebb, nagy tapasztalattal rendelkező, az intézményt sokszor a vállukon vivő, meghatározó tanárszemélyiségeket. Semmisnek nyilvánít akkreditált, többnyire egyetemi képzéseken megszerzett, tanúsítványt, diplomát, eddig végzett szakértői-fejlesztő munkát. Képzeljük el a tábornokot, amint egy reggel őrnagyként ébred.”


A bojkottot aláírta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, illetve több tankönyvszerző is. Ők azzal, hogy így döntöttek, eleve nem kerülhetnek magasabb kategóriába, ami azt jelenti, hogy havi több tízezer forinttól esnek el.


A kibocsátók, csatlakozók és támogatók listája


***


Népszabadság: Elátkozott pedagógus-portfólió


A Népszabadság hétfői írása szerint 80-100 oldalnyi szakmai és adminisztrációs anyagot kell április végéig egy online felületre feltölteni azoknak a pedagógusoknak, akik pedagógus II kategóriába akarnak tartozni jövő januártól. A minősítési eljárás azonban sokaknak gyanús.


„Jókora felháborodást kelt a pedagógustársadalomban az életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódó portfoliókészítés: sokan már a minősítési eljárással sem értenek egyet, az pedig végképp kiveri a biztosítékot, hogy nehéz kiigazodni a procedúrához kapcsolódó szabályrengetegben, több feltételt alig lehet teljesíteni.


Az átalakítások egyik eleme a tavaly szeptemberben bevezetett életpályamodell, amely öt szakaszból áll (gyakornok, pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus, kutatótanár). A pedagógusok a modell életbelépésével – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e szakvizsgával, vagy hogy milyen tudományos fokozatot szereztek és hány évet tanítottak – az I-es kategóriába kerültek. Emiatt, bár a pedagógusok átlagfizetése emelkedett, sokak bére csökkent. Ők azok, akik több szakvizsgával rendelkeznek, összetettebb feladatokat láttak el, s emiatt különböző bérpótlékokat kaptak a korábbi rendszerben.


Már megnyitották azt az online felületet, amelyre a pedagógus II-es kategóriára pályázók elkezdhetik feltölteni a portfoliójukat, vagyis a szakmai teljesítményükhöz kapcsolódó dokumentumokat, valamint az azzal összefüggő szellemi termékeiket. Ezt egy minősítési eljárási folyamat követi, s ha ezt az érintettek sikerrel abszolválnák, akkor 2015. január elsejétől már élvezhetik a pedagógus II-vel járó fizetésemelést.


A minősítéshez hatalmas mennyiségű adminisztrációt kell elvégezniük a pedagógusoknak, és a rátermettségüket bizonyítandó számos dokumentumot kell a bonyolult internetes felületre feltölteniük.”Az állam ellophatja a pedagógusok szellemi tulajdonát


„Nemcsak a szakvizsgát igazoló bizonyítványokat, illetve az egyéb végzettségről szóló dokumentumokat, hanem óravázlatokat, tanulmányokat, saját fejlesztésű tanulást segítő játékokat is fel kell tölteniük a pedagógusoknak. Ezek mind olyan személyes szellemi termékek, amelyekben egy pedagógus évek, évtizedek tapasztalatát halmozta fel, így sokan egész egyszerűen rettegnek attól, hogy a portfólió feltöltésével az állam „ellopja” a számára tetszetős módszereket, hiszen ingyen juthat hatalmas szellemi értékhez.


„Szüdi János jogász, oktatási szakértő szerint az alultervezett költségvetés miatt határozta meg a kormány a portfóliók leadásának határidejét április végére, azaz a választások utáni időpontra. Ha a Fidesz nyer, akkor úgy alakítja át a szabályokat, ahogy csak akarja, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az, aki megfelel a pedagógus II. kritériumainak, meg is kapja ezt a besorolást.”