rss      tw      fb
Keres

Földosztás Fidesz-módraBitay Márton államtitkár bejelentette: mintegy 250 ezer hektár állami területet osztottak újra, vagyis adtak bérbe másoknak az eddigi földhasználók helyett.


Ez, ugye, azt is jelenti, hogy akkor most 250 ezer hektár földet elvettek az azt eddig használóktól. Arról aztán nem nyilatkozott, hogy velük, mármint azokkal, és a náluk dolgozókkal, akik helyett mások kapták meg a földet, mi lett.


Az elmúlt két év valóban ettől a „sikertörténettől” volt hangos. Alig telt el nap, hogy ne érkezett volna új hír arról, hogy éppen hol semmizték ki az állami földet addig használókat, hol adták át a földet a Fidesz hű pártkatonáinak vagy éppen a vezérkar strómanjainak.


Említsünk meg néhány „gyöngyszemet” ebből a tarfik-botrányt is meghaladó történetből, és hogy ne érjen bennünket az elfogultság vádja, válogassunk a Fidesz ezzel megbízott korábbi államtitkára, Ángyán József gyűjtéséből!


Kezdjük mindjárt az egyik legdurvábbal, lássuk a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Társaság (KVK) ügyét.


A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Társaság, Bolye Ferenc és Ács Sándorné vezetésével bő húsz év alatt kiépített egy méltán nemzetközi hírű ökogazdaságot. A gazdaság a biogazdálkodásra alkalmassá tett földeket az államtól bérelte, a szerződésük 2013. október 31-én járt le, de már 2012 októberében meghirdették. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ mind a 10 birtoktestre pályázatot adott be. A 10-ből 2-t érvénytelenítettek, 8-at pedig érdemi indoklás nélkül vesztesnek ítéltek. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerint 8 kisebb helyi gazdára bízták ezt a több mint 450 hektárnyi birtokot. Lássunk hát közülük néhányat: volt egy 2900 hektáros „kisebb gazda”, volt egy bálás ruhakereskedő, egy 160 km-re élő építési vállalkozó, és volt Mezőfalva nem gazdálkodó befolyásos polgármestere is. És ezért egy több mint húszéves munkával, a német kormány szakmai támogatásával kialakított rendszert tettek tönkre, amely EURO BIO és BIO SUISSE minősítéssel rendelkezik. A miniszter azt állította, hogy a KVK tőkés társasági formában működő nagybirtok, ilyennek meg aztán ők bizony nem adnak földet. Nyilván elfelejtették elmagyarázni a miniszter úrnak, mit is jelent a „nonprofit közhasznú társaság” kifejezés. Vagy nem elég alaposan magyarázták el neki. Vagy nem képes felfogni.


De még hogy tőkés társasági formában működő nagybirtoknak ez a kormány nem ad földet! Kivéve, ha a táraság tulajdonosa elég közel van a tűzhöz, mint például a Búzakalász 66 Kft, amely 22 darabban összesen 1036 hektár területet kapott. Igaz, ennek a tulajdonosa Mészáros Lőrinc víz- és gázvezeték szerelő, mellesleg polgármester Felcsúton. Mellé a család néhány tagja is nyert még 4 tagban 317 hektárt.


A Héjja Testvérek Kft. Csongrád megyében 11 darabban 1014 hektárt nyert, és mert ez nem volt elég, pályázat nélkül is kaptak még 107 tagban nem tudni, mekkora területet – mert ezeket az adatokat titkosították.


Ángyán József mellettük még 24 olyan tőkés társasági formában működő nagybirtokot sorol fel, amelyek pályázat nélkül egyenként 50-nél több birtoktestet kaptak, összesen 1877 db földet használnak. A terület ezeknél sem ismert, a megbízás adatai titkosak.A kajászói gazdák földfoglaló akciója 2012 novemberében – Népszabadság/Reviczky Zsolt


Nyilván élvezik az államtitkár által bemutatott sikert azok a kajászói gazdák is, akik elől elvitt 144 ha földet a már említett Mészáros Lőrinc családja, és itt nyert Kiss Árpád tetőfedő fedőfoglalkozású gazda is (Farkas Imre strómanja, pardon, szomszédja) 285 hektárt. Az véletlenül elkerülte Bitay államtitkár embereinek figyelmét, hogy ennek az aranykorona-értéke 8195, tehát 2195-tel meghaladja a törvény szerint engedélyezett maximumot. Minden bizonnyal örömmel hallották a sikerről szóló hírt azok a bábonymegyeri gazdák is, akiknek a pályázatát semmibe vették, és a földeket megbízási szerződéssel – természetesen titkosítva – átadták annak az Ágh Jánosnak, aki saját nyilatkozata szerint ennél nagyobb feladatokat is megoldott már, mint néhány kevésbé dörzsölt helyi gazda lenyomása. A helyiek szerint ő alig 1000 hektárnyi földet tudott megszerezni.


No, és lássuk a tortán a habot! Még az első Orbán-kormány idején a „piszkos 12”, azaz a 2001-ben privatizált 12 volt állami gazdaság egyedi törvényhozással nem 20, hanem kivételesen 50 évre kapta bérbe a földet, így 2052-ig ehhez a 80 ezer hektárhoz nem fér hozzá Bitay elvtárs. Ezt az összesen 80 ezer hektárt használó, 12 tőkés társasági formában működő nagybirtokot nem zavarja sem a földforgalmi törvény, sem Bitay államtitkár, ezt a 80 ezer hektárt nem kell másnak adni. Majd elfelejtettem mondani, hogy ezek a „tőkés társasági formában működő nagybirtokok” nem is „tőkés formában működő nagybirtokok”, hiszen jó, megbízható kezekben, igaz magyarok kezében vannak: rögtön elsőnek említsük meg Nyerges ügyvéd urat, aki mellesleg a földművelés mellett a Közgépet is képes eligazgatni, nos, ő ebből a csomagból alig 37 ezer hektárral kénytelen a haza boldogulására bajlódni. És még magára vállalta a Lepsényben a helyi gazdák elől elnyert 600 hektár gondját is. Ráadásul esetükben a bérleti díj aranykoronánként 750 Ft, ami nagyjából 15 ezer Ft-nak felel meg hektáronként, szemben a piaci bérleti díjjal, amely átlagosan már meghaladja a 40 ezer Ft-ot.


Büszkék lehetünk Zászlós Tibor úrra is, aki áldozatot nem kímélve, a külön rá szabott törvény alapján – mert anélkül összeférhetetlen volna – ellátja az agrárkamara alelnöki tisztét is mint gazdaember, a Magosz Veszprém megyei elnöke. Amellett, hogy a 9000 hektáros mezőfalvai gazdaság által szintén 50 évre bérbe kapott földek napi gondja is a vállát nyomja. Csoda, hogy emellett még volt ideje a korábban említett módon elrendezni a kishantosiakat is! Kapott is érte augusztus 20. alkalmából magas kitüntetést! Ebben a körben meg kell emlékeznünk még a zsirai polgármesterről, meg Horváth László úrról, akinek a minap az a mennydörgő tűzijáték szólt Budapesten, és a bank súlyos gondjai mellett jó 9000 hektár föld gondját 50 évre magára vállaló Csányi úrról is. Ezeket a birtokokat biztosan nem adják másoknak még közel 40 évig. Nem úgy, mint az alig 250 éves múltú mezőhegyesi birtokot! Abból bizony két éven belül családi gazdaságokat csinálnak! Ja, hogy ott nincsenek családi gazdák, mert 250 éve csak a ménesbirtok van? Hát majd lesznek! Már költöznek a szomszéd faluba, vagy legalábbis bejelentkeznek…És milyen hálátlan a nép! Amikor Fazekas miniszter úr a Hortobágyra látogatott, hogy békésen disznótorozzon, hát volt képe néhány gazdának őt holmi petícióval zavarni! Csak azért, mert néhány ezer állat elől másnak adták a legelőt – nahát! Mintha nem érdemelték volna meg azok a földet, akik áldozatot nem kímélve elvállalták, hogy átjelentkeznek oda, a Hortobágyra, romos tanyákba, feladva szép műkörmös és más foglakozásokat! Az ottani gazdák meg örüljenek annak, hogy az elmúlt 70 évben ott legeltethettek, hogy nem zavarta őket sem Rákosi, sem Kádár, sem a kapitalista idők kormányai! Ennyi volt és kész, most jön az új hatalom, kell az élettér! (Azért valami gáz csak lehet ebben, mert Orbán miniszterelnök ezt már nem nézte tétlenül, hanem megvizsgáltatja a hortobágyi szerződéseket. Igaz, ott Mészáros Lőrinc nem pályázott.)


No meg a Borsodi Nemzeti Park gazdái. Nahát, azok is, hát hogy nem értik meg az idők szavát? Ők, akik korábban fillérekért átadták az államnak a természetvédelmi területet, most elvárnák, hogy csak azért, mert nekik ígérték és eddig is ők használták, majd ezután is ők legeltethetnek ott? Hát hogy lesz ebben az országban egy új dzsentri-társaság, ha nem kapnak a hű szolgák hűbérbirtokokat?


Hát, államtitkár úr… Én az ön helyében legalább az édesapámat megkérdezném erről a dologról! Így átverni a saját híveit – nos, ez azért nem semmi. Van az a határ, amit már nem érdemes átlépni, pusztán az ember önbecsülése okán.

Nagy-Husszein Tibor

A szerző közgazda, ingatlanbecslő, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja