rss      tw      fb
Keres

Latin, magyar, francia, kínai mondások, Latin, magyar, francia, kínai mondások, viccek, bibliai és más történetek meg Winston bátyámiccek, bibliai és más történetek meg Winston bátyám
Az egyetemes kultúrájú magyar miniszterelnök évértékelőjéről azt írtam a hétfői összefoglaló bevezetőjében, hogy unalmas volt. Tévedtem. Van szórakoztató változata, mint az az alábbi gyűjteményből kiderül. (mzs)


A dolog ott kezdődik, hogy a magyar miniszterelnök megosztotta népével a nyakkendődilemmáját a Facebookon:


Végül is sikerült döntésre jutnia. Az eredmény talán az egyetlen igaz mozzanata volt Orbán Viktor fellépésének: a narancs már csak nyakkendőszín.


;

És akkor következzenek az említésre érdemes részletek a vasárnapi évértékelőből


„Ilyen eredményekkel több mint egy évtizede nem hozakodhattunk elő. Itt akár pontot is tehetnénk a mai találkozó végére, s elköszönhetnék Önöktől azzal, hogy bízzanak a Jóistenben, és tartsák szárazon a puskaport!”


„Egyszer Erdélyben a kocsi ablakán kihajolva a feleségem megkérdezte egy öreg székelytől, hogy hová visz ez az út. Azt mondta, nem visz ez sehová, mi magunk megyünk rajta. Nos, a mai magyar valóság még közelebb van az öreg székelyhez, mint Ferenc Jóskához.”


„…a teljesítmény elismerése, az érdemek dicsérete, az együttműködés és összefogás kultúrája helyett az irigység, a gyanakvás és a szembenállás ösztönvilága terjedt el. Úgy kúszott és erősödött, mint kertben a gaz, körülfolyt, behálózott, lehúzott és megfojtott mindent, amiből remény, siker és jövő fakadhatott volna.”


„Ahogy a régiek mondták: salus populi suprema lex, a nép üdve a legfőbb törvény.”


„A Fidesz–KDNP-koalíció két pártjának… kétszer lehetett részük abban a kivételes lehetőségben, hogy lerakhassák az alapjait egy új társadalmi és gazdasági rendszernek. Ritka és nagyvonalú ajándék ez a Gondviseléstől. Soli Deo gloria!”


[A szerk. megj.: a vallási jelmondat, a Soli Deo gloria – egyedül Istené a dicsőség – kormányzati karriertörténetét lásd második lábjegyzetében]


„Írva van: Elveszi az Úr a nyájat azoktól, akik magukat legeltetik, s nem a nyájat.”


„Evangéliumi történet. A hosszú útra induló gazda szétosztja pénzét, amit az Írásban tálentumnak hívnak, a szolgái között. Egyik öt tálentumot, a másik kettőt, a harmadik egyet kap. Aki ötöt kapott, megduplázta, aki kettőt, az is, aki egyet, az elásta. A gazda a jól sáfárkodókat megjutalmazza, a rest szolgát viszont megbünteti, és elveszi tőle azt az egy szem tálentumot, és odaadja annak, akinek már tíz van. Aki a legjobban használta, az kapja meg az újabb lehetőséget. Semmi hamis egalitarizmus.”


„Mi is sáfárok vagyunk. A választók ránk bízták az ország gyarapítását. A Jóistenről most ebben az összefüggésben ne essék szó. Ránk bízták, tálentumot adtak, és számon is kérik, hogyan sáfárkodtunk vele, kihoztuk-e belőle a lehető legtöbbet. És igaz, ami igaz, mi nem ástuk el azt, ami ránk bízatott.”


„…nekünk nem kellett se a tál lencse, se a harminc ezüst, se a közös gyékény. És egyébként is: ebnek ura a kutya, de nem a mienk! Eb ura fakó!”


„…a képünkbe vághatják, hazudtunk reggel, éjjel meg este. Tudom, a könyökükön jön ki, de az aprópénzért is le kell hajolni. A vendég csigapástétomot rendel. A pincér bevallja, tettek bele egy kis disznót is, sőt az arány valójában fele-fele: egy disznó, egy csiga. No, csak ezt ne, ezt még egyszer ne!”A demokrata miniszterelnök együtt derül a népével

„A lövészárokban halálra váltan reszkető katonát gúnyolják a társai. Mire ő: ha ti annyira félnétek, mint én, már rég elszaladtatok volna. Igen, legyőztük a félelmünket, és urai lettünk a helyzetnek.”


„A keletiek azt mondják, a lábam tudja, hogy szorít-e a cipő. Az a brüsszeli válasz, hogyha szorít, vágd le a lábujjaidat, nem tűnik átgondoltnak.”


„A franciák úgy tartják: ne mondd a szökőkútnak, hogy sohasem iszol a vizéből. Még a végén a ravasz, vén kínainak lesz igaza, aki azt mondta: mindegy, hogy fehér vagy fekete a macska, csak fogja meg az egeret.”


„Sok csatát megnyertünk, de a háborút még nem. Csak annyi történt, hogy a hátrálásból átmentünk támadásba.”


„2010-ben nekünk azt kellett eldöntenünk, hova állunk a ringben, és mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk. Az erőviszonyok azóta alaposan megváltoztak, több menetet is megnyertünk, de a küzdelemnek még nincs vége.”


„’Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnek az emberre, de nem találják el’ – mondta a jó öreg Winston. Biztosan ezért érzem úgy, hogy csupa pezsgés az életünk. Valójában minden küzdelem, minden támadás és kilőtt golyó mögött ugyanaz a szándék rejlik, legyen szó rezsiharcról, bankadóról, alkotmányról vagy bármi másról. Az a kérdés, hogy Magyarország a küzdők és a győztesek országa lesz-e, vagy jönnek újra a megalkuvók.”


[A szerk. megj.: a „jó öreg Winston”, az Churchill brit miniszterelnök volna. De hát tudjuk, hogy Orbán Angelával is tegezőviszonyban van. Ha Churchill élne, bizonyára a „Winston bátyám” megszólítással tüntetné ki Orbán.]


„Fújjátok meg a kürtöket, és nyergeljetek, mert holnap reggel indulunk!”


[A szerk. megj.: mint Huszár Ágnes mindannyiunk figyelmét felhívta rá, a felszólítás eredeti változata a hiteles: „Nyergelj, fordulj!”]A jól végzett munka közös öröme (Nézzék Parragh László vágyakozó tekintetét: mit nem adna, ha egy sorral előrébb és négy székkel közelebb ülhetne!)


A képek forrása: Facebook, MTI, miniszterelnok.hu. A beszéd leirata itt olvasható.