rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pál egy napja

Schmitt-Sólyom-megbeszélés; Schmitt videoüzenete a honfitársakhoz

Schmitt Pál megbeszélést folytatott Sólyom Lászlóval
A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye:

„A köztársasági elnök ma hivatalában fogadta Sólyom Lászlót.
A megbeszélésen Sólyom László elemezte az Alkotmánybíróságnak a 98 százalékos különadó alkotmányellenességét megállapító keddi döntését követő események nyomán kialakult alkotmányjogi helyzetet, különös tekintettel az Alkotmánybíróság hatásköre tervezett korlátozásának - a jogállamiság alapjai szempontjából - aggályos voltára.
A jelenlegi és a volt államfő áttekintette a köztársasági elnök előtt nyitva álló lehetőségeket a jogállamiság alapelvei érvényesítésére, figyelemmel az alkotmányos és a gazdasági szempontokra is.
A találkozót Sólyom László kezdeményezte.”

MTI 2010. október 29., péntek 18:17
Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek.
Az Alkotmánybíróság utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka – közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke a testület hatáskörének módosítására irányuló alkotmánymódosítási törvényjavaslattal kapcsolatban csütörtökön az MTI-vel.

***

Schmitt Pál videoközleménye (a Magyar Televízióban péntek este levetített nyilatkozat):

„Tisztelt Honfitársaim!
Magyarország nagy vállalkozásba kezdett ez év tavaszán, nagy változtatásokra szánta el magát annak érdekében, hogy a válságot leküzdve erős és büszke országgá váljon. Olyan országgá, ahol minden magyar embernek van esélye a boldogulásra, és amelyre fölnéznek a világban.
A magyarok nagy közös vállalkozásának sikere azon múlik, hogy lesz-e erőnk végigmenni a megkezdett úton, véghez vinni a változtatást. Nagyon fontos tehát, hogy ne bizonytalanodjunk el a nehéz pillanatokban. Ugyanilyen fontos az is, hogy a változtatásnak mindenkor demokratikus, jogállami keretek között kell történnie. Erről soha, semmilyen körülmények között nem mondhatunk le.
Éppen ezért bizakodással tölt el, hogy egy nehéz pillanatban, amikor komoly dilemma elé került az ország, mindenki azt teszi, amire a megbízatása kötelezi.
Az Alkotmánybíróság saját törvényi keretein belül hozta meg a döntését az indokolatlan végkielégítések megadóztatását célzó törvénnyel kapcsolatban. Joga és kötelessége volt ezt a döntést meghozni az Alkotmánybíróságnak.
Ugyanakkor az országgyűlés demokratikusan megválasztott képviselőitől sem vitathatja el senki azt a jogot, hogy éljenek a választóktól kapott felhatalmazással, és mandátumukat a választók akaratának érvényesítésére használják. Ez nem csak joga, hanem kötelessége is a választott képviselőknek.
Úgy látom, hogy a magyar országgyűlés képviselői az említett törvénnyel kapcsolatban, a választópolgárok akaratának igyekeznek eleget tenni.
Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon működik a demokrácia, működnek az egymástól független demokratikus intézmények, és mindegyik teszi a maga dolgát.
Végezetül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha előre akarunk jutni, ha el akarjuk érni közös célunkat, nem érdemes az új szabályokat a régi szabályok tükrében nézni. Ha így teszünk, akkor egészen biztos, hogy akár észrevétlenül is megtorpanunk, és sosem érünk célba.
Az új szabályokat a közös cél tükrében kell néznünk, mindig azt a kérdést érdemes föltennünk, hogy a közös cél felé segítenek-e, vagy sem.
Mindannyiunk számára fontos tanulság ebben az esetben is, hogy a régi szabályok nehezítik az előrejutást. Ezért bízom abban, hogy az új alkotmányban feloldhatók lesznek az új célok és a régi szabályok közti ellentmondások.”

MTI 2010. október 29., péntek 20:06
Az MSZP és az LMP frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy közösen fordulnak Schmitt Pálhoz a Fidesz legújabb alkotmánymódosítási javaslata miatt; mint Schiffer András és Mesterházy Attila elmondta, nyílt levélben azt kérik az államfőtől, "vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát a jogállamiságot ért támadások ellen".
A Schmitt Pálnak küldött levelükben a frakcióvezetők felidézték azt is: az államfő korábban annak a véleményének adott hangot, hogy az új alkotmányban nagyobb teret kellene adni a népszavazás intézményének.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!