rss      tw      fb
Keres

Pintér Sándor becsületePintér Sándor hazudik, megint. 2010-ben a jövőről hazudott, amikor azt állította, hogy két hét alatt rendet tesz. Ő maga, személyesen, karizmáját megfeszítve leküzdi a gonoszt – ígérte. Most pedig az eddigi munkájáról hazudik. Azt állítja, hogy a bűncselekmények száma a 2012. évi 420 ezerről 2013-ban 358 ezerre csökkent. Mindezt már elmondta egyszer a BM évértékelőjén, bár akkor 428 ezer 2012. évi bűncselekményről számolt be.


Az igazság az, hogy egyik adat sem valós. Most két lehetőség van, vagy a minisztérium beosztottai szándékosain akarják nevetségessé tenni a minisztert, vagy a rendőrség belső viszonyainak megfelelően Pintér szigorú utasítást adott az adatok meghamisítására, esetleg ő maga írta át a számokat. Nem tudom melyik az igaz, de egyik sem vet jó fényt Orbán Viktor kedvenc miniszterére – mert hiszen ki lehetne a kedvence egy diktátornak, ha nem az elnyomásra alkalmas szervezetek vezetője? A magyar rendőrségen és a rendőrségi oktatásban végrehajtott változások célja ugyanis az volt, hogy ilyen szervezetté tegyék a rendőrséget.


A tényleges adatokat mindenki megtalálhatja az ügyészség honlapján: a „Tájékoztató a 2012. évi bűnözésről” című kiadvány 2013 szeptemberében jelent meg, a 2013. évi adatokat csak a belügyminisztérium tudja, amelynek honlapján 2010 óta a legfrissebb adatok nem érhetők el bárki számára, be kell tehát érnünk az ügyészség 2012-es adataival. A Tájékoztató 9. oldalán található „Az összbűnözés terjedelme és dinamikája” című táblázat, amely az 1993 és 2012 közötti folyamatokat mutatja. 2002 óta a következőképp alakultak a számok:


2009 volt az utolsó teljes év, amikor nem Pintér Sándor volt a belügyminiszter, ebben az évben négyszázezer alatt volt a bűncselekmények száma. Minisztersége három éve alatt több mint 78 ezerrel növekedett a bűnözés. Most pedig kiáll a sajtó elé, és azt mondja, hogy 2013-ban mindössze 358 000 bűncselekmény történt. Ehhez egyetlen év alatt 114 236-tal kellett volna csökkennie a bűnözésnek, ilyen pedig soha, egyetlen évben sem történt a rendszerváltás óta, kivéve 1998 és 1999-et, amikor 600 621-ről 505 716-ra, azaz az előző évi 81 százalékára csökkent, de tudjuk jól, hogy 1998-as csúcs egyetlen cselekménynek, egy parkolójegy-csalásnak köszönhető, amely önmagában több mint ötvenezer esetként lett regisztrálva.* Pintér Sándor mostani minisztersége idején azonban folyamatosan növekedett a bűnözés, és az első évet leszámolva nem történt jelentős ugrás a növekedésben (2. táblázat). Mivel tehát a 2012. évi adat nem kiugróan magas az előző évhez viszonyítva, ez egyáltalán nem hasonlít 1998–1999-es esetre. 1997-ben 514 403 bűncselekmény volt, vagyis 20 százalékkal kevesebb, mint 1998-ban, semmi más nem történt tehát akkor, csak visszatért a normál szintre a statisztika.


Pintér Sándor azonban azt állítja, hogy a 2012. évi 76 százalékára, jóval a 2009. évi szint alá zuhant a bűnözés, nem tudni, milyen okokból. Ezt semmi sem indokolja, ezért nyilvánvalóan nem igaz. Vajon miért vállalja a belügyminiszter ezt a nyilvánvaló hazugságot? (Bár eddig nem tették, ezután már az is elképzelhető, hogy csupán azért, hogy hazugságban ne maradjon, meghamisítják majd az adatokat.)


A válasz magától értetődő: Pintér Sándor önként feláldozza a becsületét a választási kampány oltárán. Ez valószínűleg elvárás a Fideszt képviselő politikusokkal szemben. Nem egyszerűen hazudniuk kell, hanem óriásit kell hazudniuk, megdöbbentő, mellbevágó sikerekről kell beszámolniuk, hogy mindenki elfelejtse, hogy Orbán Viktor Oroszország igájába kényszerítette Magyarországot, hogy senkinek ne jusson eszébe, hogy az orosz hitel akár az EU-ból jövő pénzeket is helyettesítheti és évtizedekre biztosítja a Simicska-klán bevételeit. Ha valóban bejön, már nem lesz szükségük az Európai Unióra, hisz eddig is csak a pénz tartotta őket belül, de most akár ki is léphetnek.


Az országot elárasztották a „Lenin a komszomolisták között” festmény mintájára készített plakátok, melyeken a „nép” egyszerű fiai és leányai áhítattal figyelik a Fidesz jelöltek szép új világról mondott szavait. Úgy tűnik, hogy a sajtó ugyanilyen áhítattal figyel Pintér Sándor beszédeire, amelyek olyanok, mint az egykori termelési értekezleteken a kommunista párttitkárok beszédei. Ezt a stílust maga a nagyvezér vezette be, Orbán Viktor már első miniszterelnöksége óta a termelési értekezletek stílusában beszél. Az az ő igazi világa, s ha megint győz, a miénk is az lesz. Hazugságok tömegét kell meghallgatnunk a kampányban, és sok múlik azon, hogy hazugságoknak fogják-e tekinteni a választók, vagy csak közömbösen elengedik a fülük mellett.

* Lásd: Krémer Ferenc: Rossz döntések kora, Bp. Napvilág, 2010, 35. p.
Krémer Ferenc