rss      tw      fb
Keres

Kambodzsai lottónyereményambodzsai lottónyereményAz utóbbi napokban az ország jobb sorsra érdemes lakosságának nem elhanyagolható része találgatja, vajon honnan származhat Simon Gábor ex-szocialista ex-pártkorifeus negyedmilliárdocskája? Össze-vissza beszél az istenadta. Van, aki megnyugodva abban, hogy Simon jóhiszeműen feledékeny volt, azonnal elkezdte mosdatni a szerecsennek látszó személyt, odanyilatkozva, hogy hol van ez a negyedmilliárdocska attól, amit emezek loptak!? Hol van ez a Simicskától! Ezeknek a szerecsenmosdató, jóhiszemű polgártársaimnak jelzem, hogy Simonról ez idáig még senki sem állította, hogy lopott volna. Neki egyszerűen csak van, és kész. Mert megérdemli. Az azonban nagyjából igaz, hogy ez a negyedmilliárdocska csak a hétköznapi ember számára látszik meglehetős vagyonnak, más, emelkedettebb honfitársaink esetleg észre se vennének ilyen csekélyke mozgást a bankszámlájukon. Mások nem bírnak magukkal, és azonnal, Simon helyett is, ügyvédért kiáltanak: álljon meg a lakodalmas menet, hát csak úgy kiteregetjük a becsületes milliomosok banktitkait? Suttyomban fölnyomjuk őket a NAV-nál és az ügyészségen? Némely pártkorifeusok meg imígyen szólnak le, ártatlan babaarccal, a jónépnek: az Simon politikusi szerepvállalását megelőző életével kapcsolatos forrásfelhalmozásról van szó, amihez semmi közünk. Hát igen: ha mi, egyszerű, szürke egerek kínkeservesen összekuporgatunk egy fél vagy egész élet alatt némi aprópénzt, akkor szorgosan takarékoskodunk. Ha a politikus állítja elő a pénzt, akkor forrást halmoz fel. Lám, ebben is mecsoda különbség van közöttünk!


Na most én, mint fogadatlan prókátor, legott adok egy tuti tippet Simon Gábornak. Rá se rántson az olyan a süket szövegekre, hogy hozzon igazolást a Szerencsejátéktól arról, hogy ötöse volt a lottón! Hol van az előírva, hogy egy virtigli magyar politikus éppen a magyar lottón köteles nyerni, mint némelyik kispályás Fidesz-polgármester? Amit vészhelyzetben még le is lehet ellenőrizni? Ugyan! A megoldás a kambodzsai lottó. Tegyük fel, hogy Kambodzsában van lottó. Tegyük fel továbbá, hogy azon is jókora stexet lehet nyerni. Tegyük fel azt is, hogy Simon ezt észrevette. Játszott. És nyert. Sokat. Euróban. Készpénzben. Nyugodtak lehetünk a tekintetben is, hogy miként Magyarországon, Kambodzsában is levonják az ötös kifizetése előtt a nyereményilletéket. Mert Kambodzsa jogállam. Akkor pedig tiszta a pénz, mint a ma született patyolat. Kambodzsa persze messze van, ami jelen esetben komoly előny és ott – néhány száz dollárért egészen biztosan – lehetne vásárolni egy olyan hivatalosnak látszó, kézírásos-pecsétes igazolást, miszerint a delikvens éppen ennyit nyert, és neki azt a nyereményilleték levonása után az utolsó centig euróban fizették ki. A magyar állam szervei aztán elbíbelődhetnének ezzel az ellenőrzési feladvánnyal pár évtizedig. (Az első bőrt az ügyről az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda húzhatná le egy klassz, khmer-magyar hiteles fordítás díjaként.) Sőt, még egy 5 tagú bizottságot is ki lehetne küldeni Siem Riepbe, állampénzen, hogy utánanézzenek ennek a bizonyos lottóötösnek. Közben még a közel fekvő Angkor romjaihoz is el tudnának látogatni, amivel abszolút értékben nőne a felhalmozott nemzeti kulturális tájékozottsági szint (national cultural information level, NCIL), ami csak jó lehet, ha már a GDP és nemzeti boldogságindex (gross national happiness, GNH) drasztikusan csökken.


Nem kell tehát találgatni. Nem kell a szerecsennek látszó személyt mosdatni. Nem kell az osztrák bankárokat anyázni. Nem kell arra gyanakodni, hogy egy bizonyos soproni szakközépiskolában, ahol Simon anno tanított állítólag néhány órát, mielőtt politikusnak állt, horribilisek voltak a fizetések, és abból van fölhalmozva a forrás. Nem, mi már tudjuk a választ: kambodzsai lottóötös!


Ceterum censeo: Simon Gábor azzal, hogy nem hajlandó/képes hihető és ésszerű magyarázatot adni a vagyon eredetére, olyan súlyos kárt okozott most a demokratikus ellenzéknek, hogy az felbecsülhetetlen. És a politikusok, ezek után, még csodálkoznak azon, hogy sok honfitársunk személyes szótárában a politikus és a csaló főnevek egymással fölcserélhetők?


Mindenesetre Simon Gábor helyében én megfontolnám azt a Kambodzsát. Szeretnivaló hely, az időjárás kellemes, még a sör is iható, az élet olcsó. Mintegy százezer euróból elég jó új egzisztenciát lehetne teremteni. Ott. Mert az itteninek konyec.
Szlávnits László, ügyvéd