rss      tw      fb
Keres

Felhívások az alkotmányosság védelmében

Az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Helsinki Bizottság felhívása

Néhány napja az Országgyűlés előtt van az az alkotmánymódosítási javaslat, amely korlátozni kívánja az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható törvények körét. Ha a javaslatot elfogadják, a hatályos alkotmányszöveg végérvényesen elszakad az alkotmányos jogállami értékrendtől. Csak akkor mondhatjuk, hogy valóban van alkotmányunk, ha az ki is kényszeríthető. Ha az alkotmánybíráskodást bizonyos tárgykörökben eltörlik, az ezekben a témákban az alkotmány kikényszeríthetőségét szünteti meg. Az alkotmány így többé nem funkcionálna a közhatalmat korlátok közé szorító és az egyének jogait garantáló alaptörvényként, szabályainak betartása kizárólag a kormányzat jószándékától függene.

Olyan nincs, hogy ez ellen semmit nem lehet tenni. A képviselők még elutasíthatják a javaslat elfogadását, vagy akár az előterjesztője is visszavonhatja, ám erről meg kell őket győzni. A nép – értékelhető hányadban – mi magunk vagyunk, akár egyenként is. Nemcsak lehetőség, mindenkinek egyéni felelőssége is, hogy állást foglaljon az alkotmányosság lerombolásával szemben. Ki-ki vérmérséklete és lehetőségei szerint gondolja végig, mit tehet: különböző módokon élhet politikai szabadságjogaival. Jelenleg két tüntetés szerveződik, preferenciái szerint mindenki részt vehet az egyik vagy a másik demonstráción, vagy akár mindkettőn. Írhat blogbejegyzést, csatlakozhat valahol a tiltakozókhoz, levelet írhat a parlamenti képviselőknek, csinálhat magának alkotmánybírósági kitűzőt. Tegyen bármit, valamit!

***

Felhívás tüntetésre az Alkotmánybíróságot ért támadás ellen  - Magyar Demokratikus Charta

Álljunk ki a jogállamért!

Orbán Viktor és kormánya sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát. Pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére és új, immár csak neki szolgáló intézményeket hozott létre. Az alkotmánybírák jelölésének monopolizálása jelezte, hogy a demokratikus jogállam kulcsintézményét is be akarják tagolni uralmi rendszerükbe.

Az alkotmánybíróság jogkörét drasztikusan csökkentő mostani föllépés nemcsak az iránya, de kendőzetlen durvasága miatt is fölháborító. A testület döntésére még aznap felelt a hatalmi gőg: tudatván mindenkivel, hogy ebben az országban – legyen bár jogsértő – csak a kormányzat akarata érvényesülhet.

Mi, magyar demokraták nem hagyhatjuk ezt válasz nélkül. Tiltakozzunk az Alkotmánybíróságot ért otromba kormányzati támadás ellen!

November 2-án, kedden délután 5 órára a Magyar Demokratikus Charta tüntetést szervez Nagy Imre szobrához (Bp. V., Vértanúk tere). A rendezvény szónokai: Gyurcsány Ferenc, Bauer Tamás, Ungváry Rudolf.

A tüntetést a Magyar Szocialista Párt is támogatja.

Várunk minden demokratát. Mutassuk meg, hogy nem félünk az arrogáns és bárdolatlan hatalomtól!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!