rss      tw      fb
Keres

Standard: A külföldiek Orbán nacionalistStandard: A külföldiek Orbán nacionalista kormányát szenvedik kormányát szenvedik
A Der Standard című osztrák lap Magyarországon börtön fenyegeti az osztrák gazdálkodókat címmel közölt összeállítást. Egy új törvény külföldieket is érinthet. Az osztrák politika nemcsak negatívan látja a jogszabályt.A budapesti parlamentben kedden módosított törvény öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti az osztrák és más külföldi gazdálkodókat, akik ottani parasztokkal szerződéseket kötöttek. Ezzel Orbán Viktor legnacionalistább kormánya a „spekulánsok” elleni harcát fokozza, amely főleg osztrák gazdálkodók ellen irányul. A törvényt mindenesetre még nem írta alá a parlament elnöke, jövő héten akarják közzétenni.


Idén május 1-jén vitatott földtörvény lép életbe, amely az osztrák gazdálkodóknak is a magyar földtulajdonukba kerülne. Pedig a Mezőgazdasági Kamara szerint 1994 és 2001 között kötött haszonélvezeti szerződésekről van szó, amelyeket bevezettek a magyar telekkönyvekbe, és amelyeket Magyarország legfelsőbb bírósága legálisnak tekint.


A haszonélvezeti szerződésekkel a földtulajdonosok meghatározott időre bérbe adhatják a földjüket, és a bérleti díjat a teljes időtartamra kifizetik rögtön az elején. Magyarország eljárása „számos osztrák gazdálkodót” érint. A sajtóban keringő, mintegy 200 érintettről szóló adat azonban „valószínűleg hamis és túl magas”.A minisztériumnak „esély is”


Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter hivatalában a helyzet éleződéséről beszélnek. De azt mondják, a szakemberek a törvényben első pillantásra a konfliktus majdani megoldására alkalmas momentumokat is találtak, de még vizsgálják a jogszabályt. „Keressük a párbeszédet, de a magyarok nem akarják” – mondták a minisztériumban. Magyarország eljárása diplomáciai konfliktust provokál ki, Ausztria már bekapcsolta az Európai Unió Bizottságát, amely a minisztérium szerint jelenleg vizsgálja a helyzetet.


A magyar kormány az utóbbi időben újra és újra ingerültséget vált ki a külföldi cégeknél. Az osztrák bankok például arra panaszkodnak, hogy kötelezték őket a svájci frank alapú hitelek konvertálására. Az Európai Bíróság éppen tegnap ítélt el „diszkriminatívként” egy Magyarország által 2010-ben bevezetett különadót, mert különösen külföldi kiskereskedőket sújt. A keresetet a Hervis sportárugyártó nyújtotta be.